Ellehetetlenítik a hallást visszaállító műtéteketMagyar Cochleáris Implantáltak EgyesületeA siketségre és súlyos nagyothallásra ma már van gyógyír: a cochleáris implantátum segítségével az elveszett hallás visszanyerhető. A magyar egészségügy a cochleáris implantáció terén egykor Európa élvonalába tartozott. Mára sajnos olyan országok előznek meg bennünket, mint Lengyelország, Románia vagy éppen Törökország.
2011. 05. 29. 08:21

Ezek az országok felismerték, hogy a cochleáris implantáció egy hosszú távú befektetés, amely mindenkinek előnyös: a hallását veszített felnőtt visszatérhet a munka világába, a siketen született gyermek pedig a hallókkal együtt vehet részt az oktatásban, így jó esélyekkel indul az életben. A cochleáris implantáció által nem csak a hallássérültek élete lesz könnyebb, hanem a társadalom terhei is csökkennek.

Kormányzati szándékkal ellentétes intézkedések

A cochleáris implantáció ügye tavaly kezdett zsákutcába jutni: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár belső átszervezésre hivatkozva nem szerezte be az implantátumokat, az idén kiírt beszerzést pedig pénzszűke miatt érvénytelennek nyilvánította. Ennek eredményeképpen mára közel száz fő vár kétségbeesetten a hallást visszaadó műtétre. Köztük számos olyan kisgyermek van, akik az OEP halogató taktikája miatt lassan kikerülnek a műtéti sikeresség szempontjából ideális életkorból, így utolsó esélyüket is elveszítik. Tűzoltó intézkedésként az OEP a klinikákra bízná a készülékbeszerzést, azonban az erre a célra adott összeg olyan alacsony, hogy csak évtizedekkel korábbi, elavult készülékeket lehetne beszerezni belőle.

A műtétre lassan egy éve várakozók végső kétségbeesésükben akár ki is pótolnák a hiányzó összeget, de a támogatási összeg és a vételár között milliós összegű szakadék tátong. Ezt pedig legtöbben a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tudják előteremteni.

Az OEP rövidtávú szemlélete olyan gyerekeket és felnőtteket taszít rokkantsorba, akik egy műtét segítségével tanulhatnának és dolgozhatnának. Hiába a Kormányzat jó szándékú terve a rokkantnyugdíjasok munkaképességének növelésére, ha az ilyen káros intézkedések elveszik a hallássérültek és siketek esélyét a társadalomba való visszatérésre.

Így csinál Magyarország évi néhány milliós megtakarításból milliárdos terhet a jövő nemzedékeinek.

Akcióterv a hallásért

A Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesületének tagjai olyan családok, akik nem szeretnék, ha gyermekük siketen nőne fel, illetve olyan felnőttek, akik a hallásjavító műtétnek köszönhetően ma ismét dolgoznak.

Az Egyesület hosszú évek óta kéri az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat és a Minisztériumot, hogy dolgozzon ki egy olyan ellátási rendszert, ami minden rászorulónak biztosítja a hallásjavító műtétet. Szintén régóta húzódó probléma, hogy Magyarország – saját szakmai irányelveit és nemzetközi kötelezettségvállalásait megsértve – nem rendelkezik megfelelő újszülöttkori hallásszűréssel.

Az érintettek kérése azonban rendre süket fülekre talál. Talán az illetékesekre is ráférne egy hallásjavító műtét.

A cochleáris implantáció

A cochleáris implantáció egy olyan műtéti eljárás, amely a siketeken és súlyos nagyothallókon tud segíteni. Lényege, hogy egy fülbe ültetett elektródasor veszi át a rosszul működő belső fül szerepét. A rendszerhez tartozik továbbá egy fül mögött hordható, hallókészülékre emlékeztető készülék.

A műtétet követően a páciens fokozatosan tanul meg hallani. Ha kellő időben elvégzik, a korábban siket páciens olyan jó hallásra tehet szert, amivel gond nélkül részt tud venni a mindennapos kommunikációban.

A sikernek több záloga van. A legfontosabb talán az időben elvégzett műtét: minél kevesebb időt tölt az érintett siketen, annál jobbak az esélyei, hogy képes lesz megtanulni használni az új hallását. Szintén fontos a műtét előtti és utáni hallástréning, amiben szakemberek nyújtanak segítséget. Végezetül fontos megjegyezni, hogy a beültetett készülék egy életen át fogja szolgálni tulajdonosát, ezért a legmodernebb készülékre van szükség.

Budapest, 2011. május 19.
Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete
További információk:
E-mail: info@macie.hu
Web: http://macie.hu
Telefon: +36 (20) 971 9044

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05