Értelmi fogyatékkal élők mozgóképes találkozója Zsirán

MTI/PRAE.HU

Értelmi sérültek országos mozgóképes találkozóját rendezik meg kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán, az értelmi fogyatékosok otthonában.
2011. 06. 06. 22:20

Az idén már harmadik alkalommal ad otthont a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Rimóczy kastély és környezete a filmszemlének. A programon néhányperces filmeket vetítenek szakmai zsűri előtt, amelyeket az ország különböző részeiben élő értelmi fogyatékos emberek készítettek – mondta Hollósi Péter, a rendező intézmény igazgatója az MTI-nek.

Valamennyi film alkotója saját világáról, sajátos világlátásáról vall, és a filmek készítői örömüket lelik abban, hogy ötleteik a filmben testet öltenek – utalt az előző évek tapasztalataira az intézményvezető.

Ezek az etűdök önportrék, olyanok, akárha tükörbe néznének - fogalmazott Fábián Gábor, a zsirai intézmény munkatársa, a filmes találkozó kezdeményezője. Ő maga is filmes, munkáival fesztiválokon már díjakat is nyert. Ő foglalkozik a zsirai otthon mozgókép iránt érdeklődő lakóival, akik közül a leginvenciózusabbak a szemlén bemutatják munkáikat.

Fábián Gábor az alkotási folyamatról elmondta: a filmkészítők azzal kevéssé törődnek, hogy miként áll össze egy három-ötperces film. A technikai teendőket felkészült segítőik végzik el. Számukra az a lényeg, hogy el akarnak mondani valamit, s eközben olyan világra nyitnak kaput, amely máskülönben nem vagy csak nehezen nyílna ki - fogalmazott.

A találkozó filmjeit szakmai zsűri értékeli Halmy György filmrendező vezetésével. Ő műhelymunka keretében készítette fel a sérülteket tavasszal, mielőtt nekiláttak a szemlére szánt filmek forgatásának.

A filmes találkozó megrendezését többek között a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület támogatta, és emellett kora tavasszal képzést is szervezett a filmeseket segítő szociális szakembereknek, hogy elkészülhessenek a filmek az ország különböző tájain működő otthonokban.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05