Pillants az autisták világábaA megértés az elfogadás első lépése. Addig, amíg nem tudjuk átérezni a fogyatékos emberek helyzetét, igazán elfogadni és segíteni sem tudjuk őket. Különösen így van ez az autizmussal. Egy összetett és bonyolult fogyatékosságról van ugyanis szó, aminek elsőre nem is mindig egyértelműek a jelei. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSz) most egy látványos akcióval hoz közelebb mindenkit az autisták világához.
2011. 06. 10. 14:06

Mi köze a vízigolyóknak az autizmushoz?

A válasz nagyon egyszerű: Egy vízen lebegő, nagy, átlátszó, műanyag golyó belsejében hasonlóan érzékelhetjük a kinti világot, mint az autisták. Kicsit bizonytalan érzés, nem tudjuk kiszámítani, hogy hirtelen merre dől a világ. Nem hallani jól a külső zajokat és elmosódott a látvány is. Magunkba vagyunk zárva, kicsit egyedül, de mégsem teljesen.

A Gyerek Szigeten június 11-12-én és 18-19-én egy nagy medencével és négy vízigolyóval várnak mindenkit.

"Azért választottuk ezt a látványos és nem éppen mindennapi figyelemfelhívó akciót, mert úgy érezzük, hogy a szórólapoknak, plakátoknak és egyéb nyomtatott anyagoknak nincs elég közvélemény-formáló ereje. Persze, ezek is nagyon fontosak, de csak kiegészítésként. A személyes tapasztalat a legfontosabb lépés az elfogadás felé." – mondja az AOSz ügyvezetője, Vályi Réka.

Az AOSz sátránál kíváncsian várják a szervezők, hogy milyen érzés volt a golyóban, önmagunkba zárva lenni. Mindenkit arra buzdítanak, hogy ossza meg velük az érzéseit, hogy aztán ezeket fotók, mini vallomások és videó felvételek formájában minél több emberhez eljuttathassák.

"A Külügyminisztérium pályázati úton elnyert támogatásának köszönhető, hogy ezt a látványos akciót végbe tudjuk vinni. Reméljük, hogy jól fogadják az emberek és elgondolkodnak, hogy sokszor miért tűnnek "mogorvának" az autisták." – teszi hozzá Vályi Réka.

A Gyerek Sziget kiváló lehetőség, hogy az AOSz közel hozza az autizmust a kicsikhez. Fontos cél, hogy a gyerekek minél hamarabb halljanak erről a fogyatékossági típusról és elfogadó, toleráns felnőttekké váljanak.

További információ:
Nagy Kata – Proper PR Kommunikációs Ügynökség Kft.
30/318-4368
www.aosz.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05