Rendezik a cochleáris implantáció helyzetétMACIEAz év elején úgy látszott, hogy ellehetetlenül a siketek hallását visszaállító műtét, a cochleáris implantáció. Az OEP – látva a műtétre várakozók szorult helyzetét – egy olyan megoldást dolgozott ki, ami a lehető leggyorsabban biztosítja a műtét elvégzését azoknál a gyerekeknél, akiket legjobban sürget az idő. A NEFMI közigazgatási államtitkára, dr. Jávor András támogatóan nyilatkozott, és együttműködést ígért e két fontos kérdés hosszú távú rendezésében.
2011. 06. 21. 10:31

Az év elején úgy látszott, hogy ellehetetlenül a siketek hallását visszaállító műtét, a cochleáris implantáció. A műtétet végző klinikákon elfogytak a beültethető készülékek, és közel százra nőtt a várakozók száma. Szintén régóta húzódó probléma, hogy Magyarország – saját szakmai irányelveit és nemzetközi kötelezettségvállalásait megsértve – nem rendelkezik objektív újszülöttkori hallásszűréssel. Az érintetteket képviselő egyesület, a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordult a helyzet rendezéséért.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – látva a műtétre várakozók szorult helyzetét – egy olyan megoldást dolgozott ki, ami a lehető leggyorsabban biztosítja a műtét elvégzését azoknál a gyerekeknél, akiket legjobban sürget az idő. Emellett rendelkezett további készülékek beszerzéséről is, így év végéig remélhetőleg minden rászoruló hozzájut a készülékhez.

Az Egyesület azonban szeretné, ha rendeződne a kisbabák objektív hallásszűrése és az elavuló készülékek rendszeres cseréje is. Ebben a témában petíciót nyújtottak be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak. A Minisztérium közigazgatási államtitkára, dr. Jávor András támogatóan nyilatkozott, és együttműködést ígért e két fontos kérdés rendezésében.

A cochleáris implantáció

A cochleáris implantáció egy olyan műtéti eljárás, amely a siketeken és súlyos nagyothallókon tud segíteni. Lényege, hogy egy fülbe ültetett elektródasor veszi át a rosszul működő belső fül szerepét. A rendszerhez tartozik továbbá egy fül mögött hordható, hallókészülékre emlékeztető készülék.

A műtétet követően a páciens fokozatosan tanul meg hallani. Ha kellő időben elvégzik, a korábban siket páciens olyan jó hallásra tehet szert, amivel gond nélkül részt tud venni a mindennapos kommunikációban.

Csecsemőkori hallásszűrés

A nagyothallás és a siketség a leggyakoribb veleszületett érzékszervi rendellenesség. Ezerből 1-2 kisbaba születik olyan fokú halláskárosodással, ami lehetetlenné teszi a beszédtanulást. Rajtuk segíthet a megfelelő hallókészülék vagy a cochleáris implantáció, de ennek az a feltétele, hogy hallássérülésükre fény derüljön.

Ma hazánkban a legtöbb szülészeten nem rendelkeznek a hallás vizsgálatához megfelelő műszerrel. Ennek hiányában sajnos sok hallássérült kisbaba úgy kerül haza, hogy szülei nem tudják, hogy gyermekük segítségre szorul. Európa legtöbb országában már minden kisbaba átesik ezen a nagyon fontos szűrésen – reméljük, hogy hazánkban is hamarosan eljutunk ide.
 
Budapest, 2011. június 17.
Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete

További információ:

 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05