Nem garantált a fogyatékosok hozzáférése az önkormányzati szolgáltatásokhozAz ombudsman szerint még mindig nem biztosítottak annak feltételei a hazai jogban, hogy minden, fogyatékossággal élő ember számára garantálják az önkormányzatok a szolgáltatásaikhoz való hozzáférés lehetőségét – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala csütörtökön.
2011. 07. 17. 07:01

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy civil szervezet panaszát kivizsgálva megállapította: a fogyatékossággal élők jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény rendelkezései nincsenek összhangban egymással, és ez sérti a többi között a jogbiztonságot, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

A beadvány szerint a civil szervezet az Egyenlő Bánásmód Hatóságtól hiába kérte, hogy az állapítsa meg: Vecsés önkormányzata megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Mint írták, már 2008 végén lejárt a feltételek megteremtésének határideje, Vecsésen mégsem teszik lehetővé a fogyatékossággal élők egyenlő esélyű hozzáférését a helyi közszolgáltatásokhoz, konkrétan az egészségügyi alapellátásokhoz. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság azonban az eljárást felfüggesztette és állásfoglalást kért, milyen jogot is kell alkalmazni az ügyben. A közleményben az ombudsmani hivatal utalt arra: a magyar jogszabály különbséget tesz a települési és megyei önkormányzatok között, valamint a település lakosságának lélekszáma és az egyes közszolgáltatások szerint abban, meddig kellett megteremteni az egyenlő esélyű hozzáférést a közszolgáltatásokhoz, vagyis például hol mikorra történjen meg az épületek fizikai akadálymentesítése. Közlésük szerint ugyanakkor értelmezési nehézséget okoz a különféle településtípusok kötelezettségeit részletező táblázat.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálati jelentésében megállapította, hogy a törvény nem egyértelműen szabályoz. Rámutatott továbbá arra, hogy a fogyatékossággal élők jogairól szóló – és magyar belső joggá tett - nemzetközi egyezmény értelmében az élet valamennyi területén fokozatosan meg kell teremteni az egyenlő esélyű hozzáférés feltételeit. Tény az is – fűzte hozzá –, hogy egyes közszolgáltatások akadálymentesítése nem történt meg, a határidők lejártak és újabbakat nem határoztak meg.

Az ombudsman mindezek miatt arra kérte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, hogy kezdeményezze a jogszabály felülvizsgálatát, egyértelművé tételét, mérje fel, melyek azok a közszolgáltatások, amelyekben nem garantált az egyenlő esélyű hozzáférés, s annak megteremtésére készüljön részletes és átlátható ütemterv.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05