Befejeződött a II. Művészetterápiás VilágkongresszusBefejezte munkáját a vasárnaptól szerda estig Budapesten tanácskozó II. Művészetterápiás Világkongresszus. A résztvevők egy része még a magyar fővárosban van, és a következő, 2013-ra tervezett konferencia programjáról egyeztet.
2011. 09. 02. 07:41

Az előadók és vendégek a világ több mint húsz országából érkeztek, Európából, Amerikából, Ázsiából és Ausztráliából - összegezte az MTI számára Hász Erzsébet, a kongresszus elnöke.

Emlékeztetett rá, hogy az első és sikeres Művészetterápiás Világkongresszust 2003-ban rendezték Budapesten, akkor 35 ország küldött szakembereket a magyar fővárosba.

A mostani tanácskozás jelentőségét abban látja, hogy a világszerte nehéz financiális körülmények között, e nagy kihagyás után sikerült a második tanácskozással és a harmadik megtervezésével megteremteni a művészetterápiás tudományos tevékenység hagyományát.

Az utóbbi évtizedben a művészetterápiák területén egyre több és több irányzat, iskola jött létre, az alkalmazási területek is állandóan sokasodnak - ezért is vélik a szervezők fontosnak a fórum működtetését.

Az egyes művészetterápiás ágazatokhoz tartozó témák (olvasás, zene, színház, képzőművészet) sokasága közé a sport-, lovas- és kisállat terápia témakör is bekerült, mivel ezek a művészetterápiák közül a mozgásművészeti terápiákhoz kapcsolódó hatékony módszereket tartalmazó határterületek.

A művészeti terápiák olyan, viszonylag új szakterületeket alkotnak szerte a világon, amelyekhez kapcsolódik egy sor új szakma.

A fejlődés kulcskérdése a felsőoktatási integráció, amely ennek megfelelően különböző fejlettségi szinten áll az egyes kontinenseken, a különbségek igen jelentősek.

Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Jövőre Budapest a művészetterápia egy ágának, a biblioterápiás szakemberek összejövetelének adhat helyet. A biblioterápia, az olvasás nyújtotta felismerés, katarzis és problémamegoldás az egyik eszköz például a fukushimai földrengés és atomkatasztófa áldozatainak ápolásában.

De művészetterápiás foglalkozásokat tartanak a fiatalkorúak aszódi nevelő intézményében és egyes börtönökben is Magyarországon.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05