EU: Tovább kell javítani a fogyatékkal élők helyzetétKósa ÁdámAz elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott a fogyatékossággal élők helyzete az Európai Unióban, de tovább kell javítani azt mind a mozgási, hozzáférési lehetőségek, mind a társadalmi beilleszkedés, mind a munkaerőpiacra jutás tekintetében - állapították meg azon a konferencián, amelyet Kósa Ádám (Fidesz) képviselő szervezésében szerdán tartottak az Európai Parlamentben, Brüsszelben.
2011. 09. 18. 16:44

Az EP a tervek szerint még ebben a hónapban szavaz a fogyatékossággal élő személyek mobilitásáról és beilleszkedéséről, valamint a 2010-2020 közötti időszakra vonatkozó európai fogyatékosságügyi stratégiáról szóló jelentésről, amelynek felelőse a magyar képviselő. A tervezetet nyáron az EP szociális és foglalkoztatási bizottsága 90 százalék feletti többséggel fogadta el.

Kósa Ádám - az EP egyetlen siket képviselője – a meghallgatás végén reményét fejezte ki, hogy a szavazást követően a folyamat lendületet fog kapni, és újabb javaslatok születnek majd a témával kapcsolatban.

Fontosnak tartotta a képviselő a különböző pártállású politikai erők összefogását is a fogyatékossággal élők segítésének érdekében.

"Határozott lépéseket kell tenni összhangban a fogyatékos emberek érdekében született ENSZ-egyezmény rendelkezéseivel, melyet az Európai Unió a közelmúltban ratifikált" – szögezte le Kósa Ádám.

Emlékeztetett arra, hogy a hátrányos megkülönböztetés tilalma Magyarországon az alkotmányban is megjelenik.

A rendkívül magas szintű brüsszeli tanácskozáson az Európai Bizottságot két tag – Viviane Reding alapjogi és Andor László foglalkoztatási biztos - képviselte, és előadást tartott Morten Kjaerum, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének igazgatója is.

Reding bejelentette, hogy 2012 őszén mutatják be az új európai akadálymentesítési jogszabály-tervezetet.

Andor László fontosnak tartotta, hogy az uniós támogatások (strukturális és kohéziós alapok) felhasználásában a fogyatékossággal élő emberek érdekeit jobban figyelembe vevő lépéseket tegyenek. Ebből a szempontból kiemelte az unió tízéves gazdaságélénkítési és foglalkoztatási stratégiájának (EU 2020) jelentőségét és újításait.

Előadást tartott a tanácskozáson Őry Csaba (Fidesz) EP-képviselő is, aki egyebek között arra emlékeztetett, hogy a fogyatékossággal élő emberek kimaradása a munkaerőpiacról komoly gazdasági hátrányokkal jár.

Lovászy László, az ELTE előadója felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élők helyzetének megfelelő kezelése befektetés is a jövőbe az idősödő Európában.

Forrás: MTI
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05