Elhunyt Legeza Ilona vak könyvtárosLegeza IlonaA leginkább könyvismertetőiről ismert vak könyvtáros szeptember 9-én hunyt el, Miskolcon helyezték örök nyugalomra. Neki köszönhető, hogy a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Hangoskönyvtára rendelkezik olyan számítógépes katalógusprogrammal, mely a könyvtári tételek puszta felsorolásán kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújt a számítógéppel rendelkező vakoknak és látássérülteknek. Isten nyugosztalja!
2011. 09. 18. 17:14

A honlap rövid története és leírása:

Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Hangoskönyvtára 1994-ig nem rendelkezett olyan számítógépes katalógusprogrammal, mely a könyvtári tételek puszta felsorolásán kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújtana a számítógéppel rendelkező sorstársaimnak, s adódott az ötlet: jó lenne egy olyan katalógusprogramot írni, mely a Hangoskönyvtár könyveiről hosszabb-rövidebb ismertetést is adna. Ez az ismertetés a tartalomközlésen túl tájékoztatna az adott mű műfajáról és az irodalomban elfoglalt helyéről. A könyvismertetők nem titkolt célja az olvasók irodalmi ízlésének formálása, fejlesztése, a minél értékesebb olvasmányok felé történő orientálása is. Az azóta – a látássérültek körében – TALLÓZÓ néven megismert számítógépes programot a férjem, Csapó Endre (vak programozó matematikus) közreműködésével készítettem. A program a látássérültek igényeit figyelembe véve készült, a BRAILAB-PC beszélő adaptert támogatja. Természetesen ügyeltünk arra, hogy látó és gyengénlátó felhasználók számára is esztétikus, jól áttekinthető és jól olvasható felületet biztosítsunk. 

Jelenleg 3060 könyvhöz van már kész ismertető. Ebből kb. 1400 recenziót vettem át a honlap anyagába, a további 1650 nem a hangoskönyvtári könyvélményeimből való, de remélhetőleg egyszer majd bekerülnek a Hangoskönyvtár állományába is. (Például ezek között fellelhető: irodalomelmélet, irodalomesztétika, filozófia, pszichológia témaköréből, valamint kortárs költők veresköteteiről írott recenziók is.)

A Hangoskönyvtár gyűjtőköre:

  felnőttek számára magyar nyelven kiadott szépirodalom
  magyar nyelven megjelenő gyermek- és ifjúsági irodalom
  felnőttek számára magyar nyelven kiadott általános és szaktájékoztatást szolgáló kiadványok
  felnőttek számára magyar nyelven kiadott tudományos és ismeretterjesztő művek
  általános- és középiskolai - főleg irodalmi - tananyag által tárgyalt művek.

 

Forrás: Legeza Ilona honlapja
 

 


Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05