Hamarosan indul az Országos Autizmus KutatásAz Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) országos kutatást indít az autizmus spektrum zavarral élők és családjaik helyzetének felmérése érdekében.
2008. 11. 06. 10:27

Célunk, hogy "keményadatokkal" bizonyítsuk a kormányzatnak: haladéktalan beavatkozásra van szükség. Kőkemény számadatokra (bizonyítékokra) van szükségünk ahhoz, hogy megértessük a kormányzattal: az autista emberek és családjaik helyzetén változtatni kell. Ahhoz, hogy ezeket az adatokat (pl. a családok anyagi nehézségeiről, az ellátatlanságról, speciális igényekről) összegyűjtsük, több száz fő megkérdezése szükséges. Ilyen nagyságú, kifejezetten erre a célcsoportra irányuló társadalomtudományi felmérés még nem készült Magyarországon, ezért azt tervezzük, hogy minél több családot bevonunk, és a lehető legtöbb témát érintjük a beszélgetések során. Terveink szerint összesen mintegy 700 főt kérdezünk majd meg.

A kutatással célunk egyrészt megismerni az autizmussal élő gyerekeket és felnőtteket nevelő családok helyzetét, problémáit. Ezen túl adatokat gyűjtünk lobby tevékenységünk, ellátás-tervező és kikényszerítő munkánk megalapozásához. Mindezzel elsősorban az autizmussal élő emberek és családjaik életét szeretnénk élhetőbbé tenni.

A kutatási projektet a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és az AOSZ finanszírozza. A megvalósításban részt vesz a nagy társadalomtudományi kutatási hagyományokkal rendelkező Jelenkutató Alapítvány, valamint számos szakértő több tudományterületről (szociológus, pszichiáter, gyógypedagógus, szociálpolitikus). A munkát 2008 szeptemberében kezdtük el, és várhatóan 2009 májusára készülünk el vele, ekkor hozzuk nyilvánosságra az eredményeket.

Ahhoz, hogy 700 fő válaszoljon a kérdéseinkre, nagyon sok embert kell megkeresnünk, hiszen az autista emberek és családjaik fellelhetősége ilyen számban rendkívül nehéz: csak úgy tudunk dolgozni, ha az érintett szülők és szervezetek segítenek majd nekünk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy minél alaposabban előkészítsük a kutatást.

A kutatás részleteiről és a pontosabb információkról a későbbiekben honlapunkon, hírlevelekben és az Esőember folyóiratban adunk hírt.

Az AOSZ közleménye.

Bővebb információ:
www.esoember.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05