Négyszáz fogyatékossággal élő kap munkát HajdúnánásonKétszáz fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatását kezdte meg hajdúnánási varrodájában a Kézmű Nonprofit Kft. A létszámot év végéig megduplázza, 2013-ra pedig a tervek szerint 700 főre növeli.
2011. 11. 16. 06:27

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a keddi üzembejárás előtt sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy "nincs fölösleges ember (...) az országépítésben mindenkinek a munkájára szükség van".

A legnagyobb állami tulajdonú könnyűipari vállalat üzemében megvalósult munkahelyteremtés szavai szerint azért különleges, mert összekapcsolja a munkahelyteremtést a rehabilitációval, a tanulást az oktatással, továbbá visszaadja a dolgozók önbecsülését azzal, hogy professzionális termelőmunkában vehetnek részt.

A KDNP-s politikus aláhúzta, hogy a hasonló programok annak a kereszténydemokrata alapfilozófiának felelnek meg, amely szerint fölösleges ember még nem született.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett: a kormány a megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek foglalkoztatásának kapcsán átlátható és tiszta támogatási viszonyokat kíván teremteni, illetve igyekszik ebbe bevonni állami cégeket. A program illeszkedik abba a kormányzati célkitűzésbe is, hogy minél többen éljenek meg munkából segély helyett – fűzte hozzá.

Az üzemnyitás gazdasági hatásai mellett Soltész Miklós felhívta a figyelmet annak pozitív társadalmi üzenetére, amely szerint a megromlott képességű emberek is képesek piacképes termelőmunka ellátására.

Az üzem létesítéséhez Hajdúnánás önkormányzata a korábban bezárással fenyegetett varroda épületének megvásárlásával járult hozzá, valamint 25 millió forint pályázati forrást is nyertek az Új Széchenyi Terv keretében. A Kézmű Kft. a program nyomán a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójává lép elő.

A több mint egymilliárd forint jegyzett tőkéjű Kézmű Kft. tavaly hatmilliárdot meghaladó árbevétel mellett 73 millió forint adózás előtti eredménnyel zárt. A működési költségeik több mint kétharmadát saját bevételből fedezik. A cég 96 telephelyen csaknem 4800 embert foglalkoztat, közte több mint háromezer megváltozott munkaképességűt.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05