TROG – Új standardizált teszt kapható!
TROG (Test for Reception of Grammar) – Nyelvtani Szerkezetek Megértése Teszt (Bishop, D.V.M.)


A TROG olyan többszörös választáson alapuló egyéni vizsgálómódszer, amelyet a különböző nyelvtani szerkezetek megértésének tesztelésére fejlesztettek ki kutatási céllal, eredetileg angol nyelven. A kutatás során vált világossá, hogy a mérőeszközzel elérhető adatokat különböző területek szakemberei is felhasználhatják. Magyar adaptáció: Lukács Ágnes, Győri Miklós és Rózsa Sándor.
2012. 05. 05. 11:33

A TROG régóta fennálló hiányt pótol: ez az első magyar nyelvű, nyelvtani fejlődést vizsgáló teszt, amely reprezentatív életkori normákkal rendelkezik. Alkalmazható a nyelvi képességeket is érintő fejlődési zavarok, a specifikus nyelvfejlődési zavar (a magyar logopédiai terminológiában diszfázia, megkésett beszédfejlődés, akadályozott beszédfejlődés, beszédészlelési és megértési elmaradás), a hallássérülés, az autizmus spektrum zavar, az intellektuális képességzavar és a cerebrális parézis vizsgálatában. Iskoláskorban fontos kiegészítő teszt lehet az írott nyelv elsajátítási és feldolgozási zavarainak (diszlexia, diszgráfia) vizsgálatában, mivel a diszlexia és diszgráfia gyakran a nyelvi fejlődés zavarával együtt fordul elő. Az afázia és más olyan felnőttkori zavarok (például az időskori demencia különböző formáinak) vizsgálatában is hasznosnak bizonyulhat, ahol a nyelvi képességek sérülnek.

Olyan többszörös választáson alapuló egyéni vizsgálómódszer, amelyet a különböző nyelvtani szerkezetek megértésének tesztelésére fejlesztettek ki kutatási céllal, eredetileg angol nyelven. A kutatás során vált világossá, hogy a mérőeszközzel elérhető adatokat különböző területek szakemberei is felhasználhatják.

A tesztelés kb. 10–20 percet vesz igénybe; 3 és 14 éves kor között, valamint felnőttkori neuropszichológiai vizsgálatokban is alkalmazható.

Az eredmények kvantitatív és kvalitatív értelmezésére is lehetőség van, így a vizsgálatvezető megállapíthatja a vizsgált személy megértési képességeit a vele egykorúakhoz viszonyítva, és rámutathat a specifikus nehézséget jelentő nyelvi szerkezetekre is. A hazai adaptáció normáit 1,476 gyermek eredményei alapján dolgozták ki.

A teszt a következő előnyökkel rendelkezik:
  • Tág életkori sávban használható (3-14 éves korig) és felnőttkori zavarok vizsgálatára is alkalmas.
  • Nem igényel expresszív nyelvi viselkedést, vagyis beszédet a résztvevőtől.
  • A tesztképek kontúrja éles, a képek élénk színűek és könnyen felismerhetőek
  • A tesztmondatok egyszerű szókincsre épülnek
A TROG a specifikus nyelvfejlődési zavar diagnózisában és leírásában különösen nagy segítséget nyújthat a logopédusoknak és szakértői bizottságoknak. A TROG nemcsak a zavarok leírásában és diagnózisában lehet fontos, hanem a célzott fejlesztésben is, ezért azoknak a szakembereknek is ajánljuk, akik ezen a területen dolgoznak.

A TROG ára nettó 25 000 Ft + 5 % áfa, azaz bruttó 26 250 Ft.

A termék megrendelhető az OS Hungary Kft-nél:
tel.: 1/239-4122, 1/236-0538 1/788-6008
e-mail: rendeles@oshungary.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05