Fiatal zenészek a mozgássérült emberekértMEREKA mozgássérült emberek sokszínűségére és a velük folytatott szakmai munka fontosságára hívja fel a figyelmet két fiatal zenész. Vissi Barnabás és Radics Gerald jótékonysági koncertet adnak a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja javára, ezzel támogatva az országos intézmény hiánypótló munkáját.
2012. 06. 11. 23:56

A Budapest II. kerületében működő Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (ismertebb nevén MEREK, korábbi nevén Mozgássérültek Állami Intézete), sokféle módon hívja fel a társadalom figyelmét a fogyatékos emberek rehabilitációjának és integrált, önálló-önrendelkező életvitele fontosságára. Munkáját a legmodernebb szakmai protokollok és nemzetközi megállapodások, így az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezménye szerint végzi annak érdekében, hogy minél több mozgássérült ember tudjon részt venni a nyílt munkaerő-piacon és váljon eltartottból a társadalom aktív és alkotó tagjává.

"Fontosnak tartjuk bemutatni, hogy a mozgássérültség sokszínű, és mozgássérült emberek a társadalom aktív és elválaszthatatlan részei. A rehabilitációs folyamat is legalább annyira sokszínű, mint a zongoristák által előadott művek" mondta Kogon Mihály a MEREK igazgatója.

Az intézmény és a II. kerület közötti kapcsolatteremtés egy újabb lehetőségét vetette fel két, zongoraművészi pályára készülő fiatal előadóművész, Vissi Barnabás és Radics Gerald, akik közösen adnak jótékonysági koncertet a MEREK javára a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A koncert 2012. június 17-én 19 órai kezdettel kerül megrendezésre. Az est védnöke Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Dr. Láng Zsolt Budapest Főváros II. Kerülete polgármestere. A műsorvezető Dr. Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, aki a két fiatal előadóművész pályáját és kvalitásait is kiválóan ismeri.

A remények szerint ez a koncert hagyományteremtő lesz, s minden évben találkozhatunk olyan, a pályájuk elején járó fiatal művészekkel, akik elkötelezettek a társadalmi esélyegyenlőség, a fogyatékos emberek ügye mellett, s ezért ily módon készek adakozni tudván azt is, hogy a zene nagyon fontos kapocs ember és ember között. Talán ennek az eseménynek is ez az elsődleges üzenete.

Ma Magyarországon a rendelkezésre álló adatok szerint mintegy 580 ezer fogyatékos ember él, akiknek mintegy 40%-a mozgássérült. Az egyre idősödő társadalom és az időskorban megjelenő mozgásszervi korlátozottságok okán ez a szám a 2011-es adatok szerint minden bizonnyal nőni fog. A különféle fogyatékossággal élők közül a mozgássérült emberek foglalkoztatottsága a legalacsonyabb, mintegy 10-12%-os azért, mert igen kevés rehabilitációs szolgáltatás érhető el számukra akár bentlakásos, akár ambuláns formában, s az otthon maradást támogató szolgáltatások (házi segítségnyújtás, támogató szolgálat, akadálymentes közlekedés, nappali szolgáltatások, akadálymentes munkahelyek, képzőintézmények stb.) is csupán kevés helyen, leginkább a fővárosban érhetők el számukra, vidéken alig.


A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjáról röviden

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában működő Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK, korábbi nevén Mozgássérültek Állami Intézete, MÁI) célja a mozgássérült emberek rehabilitációja és társadalmi integrációjának elősegítése. A MEREK komplex rehabilitációs szolgáltatásokat nyújt kliensei számára. Ennek során figyelembe veszi az egyén szükségleteit és igényeit, emellett mind a rehabilitációs program kialakításában, mind annak megvalósításában a klienssel való szoros együttműködésre épít.

A MEREK Budapest II. kerületében a Marczibányi tér 3. szám alatt található. Az intézmény mind tömegközlekedéssel, mind gépkocsival jól megközelíthető, környezetében az akadálymentes közlekedés feltételei az utóbbi években javultak, így számos közigazgatási, egészségügyi, szociális és művelődési szolgáltatás mozgássérült emberek számára is elérhetővé vált.

A rehabilitációs idő, egyúttal a bentlakásos elhelyezés időtartama legfeljebb 3 év. Annak érdekében, hogy a szolgáltatást igénybe vevő mozgássérült ember a rehabilitáció ideje alatt ne szakadjon el a külvilágtól, mozduljon ki a bentlakásos elhelyezéssel együtt járó védett környezetből, az intézmény klienseit évente legfeljebb 3 hónapra rehabilitációs szabadságra küldi.

A MEREK-ben bentlakásos elhelyezés formájában nyújtott szolgáltatások a lakók fizikai állapotának javítására, önállóságának fejlesztésére, oktatásának, szakképzésének, munkába állásának elősegítésére irányulnak. A különböző szolgáltatások a minél nagyobb fokú önállóság elérését szolgálják.

További információ:
Andor Csaba
andor.csaba@merek.hu
+36-20-569-2684

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05