Kortárs sokszínűség a Magyar Nemzeti GalériábanÚjrafestett valóságA Magyar Nemzeti Galériában a mai naptól látogatható az Újrafestett valóság – Rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című, mozgássérült és ép képzőművészek közös alkotásait bemutató tárlat.
2012. 09. 05. 12:03

A példátlan összefogás keretében megvalósult kiállítás az idén 35. jubileumát ünneplő Mozgássérültek Bu-dapesti Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében, illetve a Poli-Farbe magyar festékgyár támogatásával valósult meg. A tárlat különlegessége, hogy a Galériában első alkalommal mutatkoznak be mozgássérült – többek között szájjal és lábbal festő – művészek. Az alkotók nem csupán művészfestékkel, hanem fal- és zománcfestékkel is alkottak vásznon, farostlemezen és a kiállítótér falain is.

A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria immáron három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül valósult meg, amelynek tavalyi állomása a Privát labirintusok című, autizmussal élő alkotók és jelentős kortárs magyar képzőművészek alkotásait mutatta be. A jelen kiállítás célja, hogy rávilágítson társadalmunk sokszínűségére, és bebizonyítsa: amennyiben a többségi társadalom azonos feltételeket biztosít a mozgássérültek számára, akaraterejük és kitartásuk segítségével ugyanolyan értékek teremtésére képesek.

A kiállító művészek között találjuk a magyar kortárs képzőművészet szereplőit: Fürjesi Csabát, Gyarmati Zsoltot, ef Zámbó Istvánt, Hámori Anettet, Hervé-Lóránth Ervint, illetve a tárlaton részt vesznek olyan te-hetségek is, mint Orr Máté, Sütő Róbert és Brauer Ildikó.

A kiállítás 2012. szeptember 5. és október 14. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában. Szept-ember 7-én, pénteken este 10 óráig tart nyitva a Galéria, amikor az MNG Extra keretében Fürjesi Csaba képzőművész tart tárlatvezetést a kiállításban.

A kiállítás védnöke Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05