Vas Imre emlékéremmel tüntették ki Benczúr MiklósnétAz ELTE BGGyK egykori tanszékvezetője sokoldalú rehabilitációs tevékenységéért, a mozgáskorlátozott gyermekek sportjának országos szintű fejlesztéséért vehette át az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társaságának elismerését.
2012. 10. 04. 16:19

Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága idei Vas Imre emlékérem kitüntetettje az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar egykori tanszékvezetője, Dr. Benczúr Miklósné, aki sokoldalú rehabilitációs tevékenységének elismeréseképpen a Társaság vándorgyűlésen, Szombathelyen vehette át az elismerést. A Vas Imre emlékéremmel a Társaság életművet ismer el, általában évente egy olyan fő kapja, aki a Társaságban is aktív tevékenységet fejt ki, illetve ötévente egy fogyatékossággal élő személy is kap ilyen elismerést hasonló munkásság alapján.

Dr. Benczúr Miklósné (sz.: Bartos Judit) gyógytornász és gyógypedagógus 1971–1981-ig a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthonban mozgásnevelő tanárként dolgozott. Csávás Dezsőnével együtt indította el 1975-ben a szomatopedagógusok képzését, először levelező, majd nappali tagozaton. Először a látássérült gyermekek gyógypedagógiáját oktató Tiflopedagógiai Tanszék munkacsoportja jött létre, majd megalakult az önálló Szomatopedagógiai Tanszék. Egyetemi doktorátusának megszerzése után (aminek témája a mozgássérültek sportja volt) ennek a tanszéknek, mai nevén az ELTE Gyógypedagógiai Kar Szomatopedagógiai Tanszékének a vezetője lett és maradt 65 éves koráig.

Megalakulásától kezdve vezette a Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete Mozgásfogyatékosságügyi Szekcióját, erről a tisztségéről az ez évi kongresszuson mondott le. A Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete (MAGYE) elnökségének és a Gyógypedagógiai Szemle szerkesztőbizottságának aktív tagja. Egész pályafutását a mozgáskorlátozott gyerekek sportoltatásában, a sportok adaptációjában, és a nemzetközi kategorizálás hazai adaptálásában fejtette ki. Nevéhez fűződik a mozgáskorlátozott gyermekek sportjának, országos szintű játékainak az elindítása.

Forrás: elte.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05