Együtt főztek sztárszakácsok és fogyatékos gyerekekSzeptember 29-én, szombaton egész napos programsorozattal ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány. Benke Laci bácsi jó szívvel készült a közös főzésre a fogyatékos fiatalokkal, mint mondta: az alapanyagok közül a fiatalok mosolya volt a legfontosabb fűszer a vacsorához.
2012. 10. 05. 10:21

Immáron húsz éve dolgozik aktívan a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány azért, hogy (elsősorban értelmi) fogyatékos fiatal felnőttek számára személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási lehetőségeket dolgozzon ki. Két napos rendezvénysorozattal készült ennek a húsz évnek az ünneplésre az Alapítvány és az ÉTA (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége), ami pedig a 15. születésnapját ünnepelte.

Szeptember 28-án koncerttel egybekötött hálaadó szentmisével nyitott az ünnepség a váci Székesegyházban Dr. Beer Miklós Váci megyéspüspök celebrálásával, szombaton pedig Taksonyba várták az ünnepelni vágyókat. Igazán izgalmas programnak ígérkezett mindazok számára, akiket a gasztronómiai élvezetek nem hagynak hidegen. Csoportokra bontva "versenyfőzésbe" kezdtek a fogyatékos fiatalok sztárszakácsokkal és olyan közszereplőkkel, akiket nem lehet a gasztronómia világától elválasztani. Ízelítőképpen: csapatvezetőként vett részt Benke László olimpiai bajnok mesterszakács, mester cukrász, Sági Szilárd gasztrokibic és Rákóczi Ferenc rádiós és televíziós műsorvezető, a gasztronómia nagy tisztelője és élvezője.

"Minek a hit, a tudás, ha nem adjuk át a jövő nemzedékének" – válaszolta Benke Laci bácsi arra a kérdésre, miért fontos számára ifjúsági rendezvényeken részt venni. "Mindegy, hogy épp, vagy fogyatékos fiatalról van szó, a mi jövőnk az ő kezükben van". Laci bácsi szerint ezzel a közös főzéssel mindenki győztesnek érezheti magát, és a legnagyobb élmény - a finom ételek elfogyasztása mellet – a fogyatékos fiatalok arcán látható mosoly alkotás közben.

Rákóczy Feri véleménye szerint "egy átlagos ember a neveltetéséből adódóan nem igazán tud mit kezdeni egy sérült emberrel – legyen szellemi, vagy testi fogyatékos – pedig más attitűdöt nem kell alkalmazni, mint a szeretet gyakorlását, kifejezését. Ezt a szeretetet és törődést több mint 100%-osan visszaadják ezek a gyerekek. Merjünk odamenni a fogyatékos emberekhez! Remekül éreztük magunkat, és nem kellett hozzá más, mint néhány bogrács paprikás krumpli."

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05