Mi lesz az Éltes Mátyás-díj helyett?A pedagógus szakma, így a gyógypedagógusok kiválóságai szélesebb körben részesülhetnek elismerésben a jövőben az oktatási államtitkárság új jogszabálytervezete szerint – írja az MTI.
2012. 10. 30. 00:22

Az oktatási államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: olyan tartalmi változtatásokat hajtottak végre, amelyek révén – a rögzített 8 díj elnevezéseit megtartva ugyan –, de eltérő tartalommal és szélesebb körben szabályozzák az adományozható kitüntetéseket a jelenleg hatályos rendeletnél.

Az Apáczai Csere János-díj a kiemelkedő hatású oktatási-nevelési munkáért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységért pedagógusok, főiskolai, egyetemi oktatók részére lesz adományozható a jövőben. A Németh László-díjban azok az oktató-nevelő munkát végző pedagógusok részesülhetnek, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek. E két díj esetében nemcsak az elismerésben részesíthetők száma emelkedett a korábban meghatározott létszám többszörösére (az Apáczai Csere János-díj esetében 60, a Németh László-díj esetében 70 főre), de szélesebb körben lesz adományozható, így a gyógypedagógiai munkát végző pedagógusok is részesülhetnek benne. Mint rámutattak: a változtatások legfontosabb alapelve volt, hogy az elismerések és a díjazottak számának változása mellett a lehető legszélesebb körben jutalmazza az oktatás-nevelés területén kiemelkedő munkát végző szakembereket, közöttük a gyógypedagógusokat is. Fontos cél volt, hogy a miniszter által alapított elismerések egyetlen, egységes rendeletbe kerüljenek, és az elismerésekkel járó költségvetési források, illetve az adományozható elismeréstípusok száma csökkenjen.

Korábbi sajtóinformációk szerint megszüntetné a kormány a gyógypedagógusok munkáját elismerő állami kitüntetést, az Éltes Mátyás-díjat. A Népszava előző héten arról írt, hogy ugyanakkor erről semmilyen formában nem értesítették a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületét, amely nemcsak a szakma legnagyobb hazai szervezete, hanem a díj létrehozását épp ez az egyesület kezdeményezte.

Forrás: MTI (2012. október 25., csütörtök)

Kapcsolódó cikkeink:

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05