Új uniós informatikai projekt a siketek szolgálatábanÚj informatikai alkalmazás fogja segíteni a siketeket és nagyothallókat az uniós intézményekkel való kapcsolattartásban – jelentette be kedden Strasbourgban Viviane Reding igazságügyi EU-biztos, valamint Kósa Ádám magyar és Werner Kuhn német európai parlamenti képviselő. 
2012. 12. 01. 11:04

A beruházás értéke mintegy 1,1 millió euró. A bejelentést a jelnyelv elterjesztése területén folytatott tevékenysége miatt "a siketek atyjának" tekintett Charles-Michel de l'Épée születése 300. évfordulójára időzítették.

A projekt célja, hogy korszerű, ingyenesen letölthető számítástechnikai alkalmazás létrehozásával elősegítse a siketek és nagyothallók hozzáférését az Európai Unióval kapcsolatos információkhoz és lehetőséget biztosítson az uniós intézményekkel való kommunikációhoz. A program olyan alkalmazásra épül majd, amely lehetővé teszi, hogy a jelnyelvi tolmácsok – minden hivatalos uniós nyelvhez tartozik ugyanis jelnyelv – könnyebben, tartózkodási helyüktől függetlenül elérhetőbbé váljanak az európai intézményekkel kommunikálni kívánó hallássérültek számára.

Viviane Reding a projekt indításáról tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a jelnyelv a siketek nagy részének anyanyelve, sok más ember – siketek hozzátartozói, barátai – számára pedig a második vagy harmadik használt nyelv.

"Minden európai polgárnak egyenlő joga van, hogy részt vegyen az Európai Unió demokratikus működésében, s az európai intézmények azon fognak dolgozni, hogy megvalósítsák ezt a célt" – mondta.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hangsúlyozta, hogy ez a projekt régi, mintegy negyedszázados adóssága az Európai Uniónak. Az EP ugyanis már 1988-ban felhívta az uniós intézmények figyelmét arra, hogy a siketek és nagyothallók számára nem akadálymentes a kommunikáció az EU-ban.

"A jelnyelvek egyenjogú elismertetése és elterjesztése érdekében a Charles-Michel de l'Épée által kezdett, közel háromszáz éves küzdelem újabb rendkívül fontos állomásához érkeztünk: több tízmillió európai siketnek és nagyothallónak lehetősége lesz kommunikálni az uniós intézményekkel, és ezáltal tevékenyen bekapcsolódni az uniós döntéshozatalba" – állapította meg Kósa Ádám. Méltatta, hogy a projekt a jelnyelvet az uniós intézményekkel való kommunikációban a többi hivatalos nyelvvel egyenlő rangra emeli, hiszen a jelnyelv használata elérhetővé válik.

Werner Kuhn nagyon fontosnak nevezte, hogy ez az internetalapú, ingyenes alkalmazás a 2014-es EP-választásokra már üzemeljen, méghozzá a siket és nagyothalló emberekkel történő, az ő igényeiket felmérő konzultációkat követően.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05