Segítőkutyákkal könnyebb a beilleszkedésA fogyatékossággal élők érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése a célja a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnek (NEO MSKE), amelynek munkatársai speciálisan képzett kutyák segítségével végzik tevékenységüket. Munkatársaik nagy része is fogyatékossággal él, így munkájukban személyes tapasztalataikat is kamatoztatni tudják.
2012. 12. 12. 11:28

A 2011 elején alakult NEO MSKE a kutyák képzésén túl fontos küldetésének érzi a széleskörű társadalmi szemléletformálást, a fogyatékkal élők integrációjának és esélyegyenlőségének előmozdítását, a segítőkutya-gazdák aktivizálását változatos tevékenységeken keresztül - fejtette ki az MTI-nek Loványi Eszter, a segítőkutya-program vezetője.

A szervezet a kutyák képzése mellett érzékenyítő programokat tart különböző oktatási intézményekben és rendezvényeken, ilyenkor egyebek mellett bemutatják, hogyan befolyásolja pozitívan a kutyák jelenléte a gazdák nehezebb élethelyzetét. A gazdák beszámolnak arról, hogy ha a kutyájuk mellettük van, a járókelők bátrabban lépnek oda hozzájuk, teremtenek velük kapcsolatot, így elterelődik a figyelem fogyatékosságukról és kapcsolat alakulhat ki a társadalom sérült és ép tagjai között.

Az állatok képzéséről kifejtette: számtalan kutyafajtát használnak segítőnek, leginkább azonban a fajtán belüli egyedi képességek a döntők. A labradorokat, golden retrievereket a világ minden részén előszeretettel alkalmazzák ilyen munkára, a juhászkutyákat viszont - jó képességeik ellenére - sokkal nehezebb a világ zajos mindennapjaihoz szoktatni. Hallássérülteket segítő kutyának alkalmasak például a kis testű ebek is, egy vakvezető kutyánál viszont már fontos a méret.

A segítőkutyákat elsősorban a gazda otthonában, az egyesület székhelyén és különböző külső helyszíneken szokták kiképezni, ahol az állatok mindennapi és szokatlan ingerekkel egyaránt találkoznak.

Minden fogyatékossági típusnál más módszerrel tanítják az állatokat. A hallássérülteket segítő kutyák például a gazdájukkal élnek, aki kifejezetten aktív szerepet játszik a képzési folyamatban. "Ezt elsősorban azért tartjuk fontosnak, mert önálló kezdeményezésre kell tanítani a kutyát, hiszen a hang megszólalásakor magától kell jeleznie a gazdájának" - fejtette ki Mányik Richárd szakmai vezető.

A befogadó gazda a kezdetektől fogva részt vesz a képzési folyamatban, a NEO MSKE kiképzője pedig rendszeres látogatással, otthoni és utcai, közterületi környezetben tanítja a kutyát. A mozgás- és látássérülteket segítő kutyákat viszont általában úgynevezett nevelőszülői rendszerben képzik ki, vagyis nem a gazda mellett tanulnak.

A szervezet non-profit alapon működik, pályázati forrásokból és támogatásokból fedezik költségeiket, amelyek egy kutya kiképzése esetén megközelíthetik akár a kétmillió forintot is. A képzéseket az egyesület térítésmentesen tartja a segítőkutya-gazda párosoknak és amennyiben forrásaik engedik, az állat tartásával kapcsolatban felmerülő költségeket is igyekeznek enyhíteni. Egy kutya kiképzése átlagosan 1,5-2 évig tart.

Magyarországon a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZ-E) koordinálja a segítőkutyák vizsgáját, honlapjukon jelenleg 95 terápiás, 46 vakvezető, 17 mozgássérült-segítő, 4 személyi segítő és 2 hallássérült-segítő vizsgázott kutya van regisztrálva. A NEO MSKE jelenleg tíz képzési programot bonyolít és négy vizsgázott kutyát képzett ki.

Minden segítőkutya-képzéssel foglalkozó szervezetnél várólisták vannak, jóval több a jelentkező, mint a kutya. Ma Magyarországon például 250-300 ezer mozgássérült él, számukra összesen 17 vizsgázott segítőkutya érhető el.

Forrás: MTI
Honlap:
segitokutya.net

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05