Az AOSZ sajtóközleménye a connecticuti vérengzéssel kapcsolatbanAOSZAz egész világot megrázta az Egyesült Államokban, a connecticuti Newtown Sandy Hook általános iskolában elkövetett vérengzés híre. A tragédiának 27 halálos áldozata van, köztük 20 elsős kisgyermek. Az Autisták Országos Szövetségének sajtóközleménye. 
2012. 12. 18. 10:11

Az egész világot megrázta az Egyesült Államokban, a connecticuti Newtown Sandy Hook általános iskolában elkövetett vérengzés híre. A tragédiának 27 halálos áldozata van, köztük 20 elsős kisgyermek.

A kegyetlen gyilkosságsorozatot elkövető Adam Lanza, 20 éves fiú arcképe hamar bejárta a világsajtót. Sajnálatos módon a fiú feltételezett autizmusa is több tudósításban elhangzott, sőt néhány cikk tényként kezeli, hogy Lanza "Asperger szindrómában szenvedett".

Blikk

Az Autisták Országos Szövetsége nevében mélységes részvétemet szeretném kifejezni az áldozatok családtagjai iránt.

Sajnos azonban nem mehetünk el a média azon túlkapása mellett, hogy az elkövető feltételezett autizmusát teszi felelőssé a történtekért. Nem igaz, hogy az asperger szindrómával élő emberekben bármilyen hajlam lenne a brutális tettek elkövetésére! Nincs alapja annak, hogy félnünk kellene a fogyatékkal élő embertársainktól.

Az viszont mindennapos, hogy rendszeres bántalmazásban, megalázásban részesülnek a környezet tudatlansága, kirekesztése, kegyetlensége miatt.

Arra szeretnénk kérni a médiaban dolgozó minden újságírót, hogy tartsa tiszteletben az Aspreger szindrómával élők emberi jogait, és ne tegyenek közzé, olyan cikkeket, mely feleslegesen és méltatlanul rossz fényt vet az autizmussal élőkre.

Célunk tudatosítani, hogy minden megbélyegző hozzáállás, nyilatkozat tovább növeli az asperger szindrómások kirekesztését, holott az autizmussal élőknek joga, a többségi társadalomnak kötelessége a teljes társadalmi befogadás!

Célunk megismertetni a társadalmat az autizmussal kapcsolatos tudományos tényekkel, és erre alapozva szeretnénk úgy formálni az emberek attitűdjét, hogy befogadóak legyenek azzal a honfitársukkal, szomszéddal, iskolatárssal, rokonukkal, akik autizmussal élnek.

Pordán Ákos a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője, így reagált a hírekre: TV2

Bíztatunk mindenkit, hogy keresse fel Szövetségünket, hogy minél többet megtudjon az Asperger szindrómások valódi életéről.

 
Dénesné Spitzer Éva
elnök
Autisták Országos Szövetsége

Forrás: aosz.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05