Munkahelyteremtés a leghátrányosabb helyzetű régiókban fogyatékos emberek számáraA megváltozott munkaképességű személyek gazdasági aktivitása Észak-Magyarországon csak 10,3%. Ezért a leghátrányosabb térségekben lévő foglalkoztató szervezeteknél indított munkahely teremtő komplex fejlesztést a KézenFogva Alapítvány. A projekt eredményeképpen 80 fogyatékos ember bevonásával, termék- és szolgáltatásfejlesztésre került sor, tökmagolaj gyártását, illetve kézműves táborok szervezését kezdte meg két szervezet.
2013. 01. 31. 12:35

Az "Aktív Műhely a hátrányos helyzetű régiókban" című projekt célja az volt, hogy egy már bevált és jól működő fogyatékos emberek foglalkoztatását segítő módszert adaptáljanak és átadják két hátrányos helyzetű kistérségben működő szervezetnek. A 24 hónapos, mintegy 160 millió forint összköltségvetésű projektben az Aktív Műhely Partnerség: a KézenFogva Alapítvány, az Esőemberekért Egyesület és a Szimbiózis Alapítvány, valamint külső partnerei nyújtottak fejlesztéseket a Búzavirág Alapítvány és a "Jót s Jól" Egyesület számára.

A pályázati program során a fogyatékos személyeknek, az őket ellátó szakembereknek, a foglalkoztató szervezeteknek valamint a fogyatékos személyeket támogató környezet számára dolgoztak ki módszertani eszközöket a komplex fejlesztés érdekében. Az eszközrendszer célja, hogy a fogyatékos személyek egyéni képességeinek megfelelő, fenntartható munkahelyeket hozzon létre és fejlesszen.

A két szervezetnél a program során 80 fő fogyatékos személy került bevonásra és részesült képzésben, valamint 30 fő foglalkoztatása valósult meg. Az ország területén a fogyatékos személyeket támogató szakembereik 4 féle képzésben, összesen 86 fővel vettek részt, a két fejlesztett szervezet 6-6 munkatársával együtt.

Mivel a jogszabályi előírások – az Európai Unióban és így Magyarországon is – 75%-ban maximalizálják a fogyatékos emberek bértámogatását az eddig érvényben lévő teljes bér és járulék támogatásával szemben, kulcskérdés a szervezetek gazdaságos működése, a foglalkoztatás fenntarthatósága. A legfontosabb cél, hogy a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyeket ellátó és foglalkoztató, gazdasági tevékenységet is végző szervezetek kitermeljék a fennmaradó 25%-ot.

A projekt eredményei alátámasztják, hogy amennyiben a foglalkoztató szervezetek szakmai segítséghez és beruházási forráshoz jutnak, amit az Aktív Műhely elemek adaptálására, bevezetésére és használatára, valamint a kiválasztott új foglalkoztatási tevékenység beindítására fordítanak, a fogyatékos emberek foglalkoztatása mennyiségileg és minőségileg is fejlődik, illetve a megtermelt termék vagy szolgáltatás értékesítéséből származó bevételeiket jelentősen növelni tudják.

További információ: http://www.dolgoz6ok.hu/
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05