Szolidaritás: legyen valódi egyeztetés a fogyatékossággal élők helyzetéről!A Magyar Szolidaritás Mozgalom szerint a kormány pénzügyi megfontolásból olyan helyzetbe hozta a fogyatékossággal élőket, amely nélkülözi a szolidaritást – mondta Kónya Péter, a szervezet elnöke, az Együtt-PM szövetség társelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatójukon.
2013. 07. 07. 09:46

Kónya Péter közölte, hamarosan elkészül a Szolidaritás szociálpolitikai programja, amely súlyozottan próbálja megoldani a fogyatékossággal élők problémáit. A témában néhány héten belül társadalmi párbeszéd kezdődik az érintett szervezetek bevonásával – tette hozzá.

Kijelentette, a fogyatékossággal élők, a rokkantak és a megváltozott munkaképességűek problémái a Széll Kálmán-tervvel kezdődtek, hiszen a kormányzat pénzügyi megfontolásból olyan helyzetbe kívánja őket hozni, amely nélkülözi a társadalmi szolidaritást, az emberséges bánásmódot.

Hangsúlyozta, 200 ezer embert köteleztek felülvizsgálatra, ez az idén és tavaly 41 ezer esetben meg is történt. Az érintetteknek csaknem a felét kötelezték arra, hogy menjenek keresztül a rehabilitációs folyamaton. Kónya Péter szerint mindebből az következik, hogy 2014 végére 200 ezren elveszíthetik az ellátásukat vagy az jelentősen csökkenhet, sokaknak vissza kellene kerülniük a munkaerőpiacra, amely viszont a teljesen egészséges embereket sem tudja fogadni.

A Szolidaritás elnöke szerint a fogyatékossággal élők problémáját komplex kérdésként kell kezelni, így például képzésekre, átképzésekre van szükség, hogy az érintettek valóban el tudjanak helyezkedni. Arra készülnek, hogy ha kormányváltás lesz, akkor más filozófiával megvalósuló politikát folytassanak ezen a területen. Példaként említette az egykulcsos adó eltörlését, ami lehetővé tenné, hogy a tehetősebbek jóval nagyobb szolidaritást vállaljanak a betegekkel és a fogyatékossággal élőkkel szemben.

A Szolidaritás az érintettek, szakértők bevonásával létrehozta a Szolifét (Szolidaritás mozgalom fogyatékkal élők tagozata) munkacsoportot. Ennek vezetője, Kőnig Mónika a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, gond van a rehabilitációs rendszerrel, és bár rengeteg EU-s forrás állt az ország rendelkezésére, a kormány folyton elhalasztotta, a legutóbb pedig el is törölte az akadálymentesítés határidejét. Kőnig Mónika kifogásolta, hogy az év végén megszűnik a fogyatékosügyi tanács, és sérelmezte azt is, hogy a megváltozott munkaképességűeket kivették a nyugdíjrendszerből. Véleményük szerint a kormány súlyosan diszkriminálja a fogyatékossággal élőket, ezért támogatások gyűjtésébe kezdenek, adományokkal segítik a segítséget kérőket - tette hozzá.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05