Szabó Máté: speciális olimpián szerzett eredmények méltók az állami elismerésreAz ombudsman szerint a speciális olimpián szerzett helyezés feltétlenül állami elismerésre méltó eredmény, a jogalkotó ugyanakkor mérlegelheti, hogy az elismerést milyen formában adja – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.
2013. 09. 21. 12:38

Egy fogyatékossággal élő egykori sportoló fordult Szabó Mátéhoz azért, mert kifogásolta a sporttörvény olimpiai járadék megállapítására vonatkozó szabályainak alkotmányosságát. A panaszos korábban több, az értelmi fogyatékossággal élő sportolók előtt nyitva álló Speciális Olimpián is érmes helyezést ért el, ezért 2012-ben olimpiai járadék iránti kérelemmel fordult az illetékes minisztériumhoz. Kérelmét a tárca visszautasította, jogosultság hiányára hivatkozva.

A panaszos szerint sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, hogy a speciális olimpia – a paralimpiával és a siketlimpiával szemben – nem szerepel a járulékra jogosító törvényi felsorolásban.

Az alapjogi biztos vizsgálatában tájékoztatást kért a sportért felelős helyettes államtitkártól a szabályozás hátterével, indokaival kapcsolatban.

Mint írták, válaszában a helyettes államtitkár a megkülönböztetést jogi és sportszakmai indokokkal magyarázta. A speciális olimpián versenyzők különböző szintű, jellemzően középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő sportolók, teljesítményüket elsősorban saját képességeikhez és nem a többi versenyző eredményeihez mérik. A sporteredmények így mind egymással, mind az épek sportjában mért teljesítményekkel nehezen vethetők össze.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította: az olimpiai járadékra jogosultság megállapítására vonatkozó szabályozás nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét. Az ombudsman szerint egyfelől az olimpiai járadék nem alanyi jogon járó elismerés, másfelől nem igazolható az önkényes megkülönböztetés.

A járadékra jogosultak körének megállapításakor igazolható sportszakmai szempontokra, a speciális olimpia sajátosságaira, lebonyolítási rendjére, szervezésére figyelemmel lehet a jogalkotó – áll a jelentés kivonatában.

Az alapjogi biztos hangsúlyozta, hogy a speciális olimpián szerzett helyezés feltétlenül állami elismerésre méltó eredmény, ugyanakkor azt a jogalkotó mérlegelheti, hogy a hivatalos állami elismerést egyszeri tárgy- vagy pénzjutalom, esetleg további, életjáradék jellegű kedvezmény formájában kívánja biztosítani.

Az ombudsman üdvözölte, hogy 2013-tól a speciális olimpián 1-8. helyezést elérő sportolók pénzjutalmat kapnak. Mindez Szabó Máté szerint arra mutat, hogy Magyarország fokozottabban kívánja elismerni a speciális olimpia résztvevőinek teljesítményét.

Az ombudsmani jelentés teljes szövege ITT olvasható.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05