"A sérült emberek befogadásával nyerhetnek a helyi közösségek"A sérült emberek befogadásával, a számukra létrehozott lakóotthonok megteremtésével a helyi közösségek is nyerhetnek, a fogyatékossággal élők valóban értékes tagjai lehetnek a társadalomnak, és még az idegenforgalom is építhet rájuk - erről a szociális és családügyért felelős államtitkár beszélt hétfőn Budapesten. Soltész Miklós szerint a baloldal politikai hasznot akar húzni a sérült emberek ügyéből, pedig ők voltak azok, akik korábban segítő intézményeket zártak be.
2013. 09. 24. 02:41

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a sérült gyerekek napján, a fővárosi állatkertben tartott rendezvény előtt újságíróknak úgy fogalmazott, nincs ok arra, hogy a fogyatékossággal élő emberektől féljenek, ugyanúgy szerethetők mint mások és értékteremtő tagjai lehetnek egy-egy közösségnek.

Az államtitkár ezzel arra utalt, hogy korábban Szilvásváradon többen tiltakoztak a fogyatékos emberek odaköltöztetése ellen.

Soltész Miklós ezzel kapcsolatban azt mondta, az elmúlt évtizedek bűne az, hogy a fogyatékos embereket teljesen eldugták a társadalom elől, mert a "szocialista emberképbe nem fért bele a fogyatékosság".

Az államtitkár azt mondta, az enyhén sérült fogyatékosok költözhetnek ki a lakóotthonokba, a súlyosabb állapotban lévők továbbra is az intézményi központokban maradnak, így a helyieknek nincs okuk aggodalomra.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban 5,9 milliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a régi, rossz állapotú intézmények kiváltására, ennek köszönhetően kerülhetnek ki a társadalomba az együttélésre alkalmas sérült emberek. Jelezte: hat nagyon régi intézmény kiváltásával több százan végre normálisabb környezetbe, 3, 4 vagy 12 személyes lakóotthonokba költözhetnek.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idegenforgalom is nyerhet az ő jelenlétükkel, hiszen már több helyen alakítottak ki őket segítő szállodát vagy olyan éttermeket, ahol ők is dolgozni tudnak.

Soltész Miklós szerint a baloldal csak zavart próbál kelteni, politikai hasznot akar húzni a sérült emberek ügyéből, pedig éppen az ő tehetetlenségüknek a következménye, hogy sokáig ki sem lehetett írni az említett pályázatot.

Riogatásnak és hazugságnak nevezte azokat az állításokat is, amelyek szerint a kormány be akarná zárni a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző Pető intézetet. Közölte, ez azért hazugság, mert éppen hogy több pénzt, támogatást kap az intézmény, mint korábban.

Azt mondta, azért is szomorúnak tartja a baloldal riogatását, mert az ő kormányzásuk idején zárták be az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet, ahonnan pszichiátriai sérült emberek kerültek az utcára, és ők voltak azok is, akik bezárták a Svábhegyi gyermekintézetet is, ahol több ezer gyereket kezeltek és gyógyítottak évente.

Bejelentette, rövidesen pályázatot indítanak, amellyel a gyerekek korai fejlesztését akarják segíteni, tekintet nélkül arra, hogy milyen fogyatékossággal született.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05