A Gyógypedagógiai Szemle az ELTE Reader könyvespolcán
Az ELTE Reader az ELTE Eötvös Kiadó elektronikus könyvtár-fejlesztése
Pál Dániel Levente

Az ELTE Reader az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez kötődő elektronikus kiadványok egyre bővülő gyűjteménye, melyben az oktatáshoz, kutatói és tudományos munkához, valamint az egyetemi élethez kapcsolódó kiadványok és segédanyagok egyaránt megtalálhatók.
2013. 09. 30. 14:29

Az ELTE Reader létrehozatalának egyik legfőbb célja, hogy korszerű és naprakész tananyagok összegyűjtésével, az oktatáshoz jól illeszkedő forrás- és segédanyagok elérhetővé tételével, a tanuláshoz és a követelményekhez kapcsolódó információk közreadásával segítsük az oktatók és a hallgatók munkáját.

Az oktatási tevékenység támogatása mellett az ELTE Reader fontos célja, hogy helyet biztosítson az egyetemen folyó tudományos munka eredményeinek, élénkítse az információcserét és olyan tudástárat hozzon létre, amely a szakemberek, az oktatók és a hallgatók számára egyaránt áttekintést nyújt az ELTE-n zajló kutatásokról.

Az ELTE Reader lehetőséget kínál arra, hogy az intézmény egésze, az egyetemi karok, szervezeti egységek és társaságok, a hallgatói képviseletek és csoportok bemutassák tevékenységüket, képzéseiket vagy szolgáltatásaikat. Dokumentálja az egyetemi közélet főbb eseményeit és új kommunikációs csatornát nyit az ELTE leendő, jelenlegi és egykori hallgatói felé.

Az ELTE Reader pillanatnyilag nyilvános béta-tesztüzemben működik. Azon dolgozunk, hogy az elérhető dokumentumok körét folyamatosan bővítsük, a kínálat sokszínűségét és az alkalmazási területek számát gyarapítsuk.

Az ELTE Reader honlapja: http://www.eltereader.hu/

Táblagépre vagy okostelefonra az applikáció ingyenesen letölthető a Google Play-ről (Androidos készülékekre) vagy az iTunes-ról (IOS-es készülékekre).


Az ELTE Reader Facebook-csoportja, folyamatosan frissülő hírcsatornával, új megjelenésekkel ITT található.

Kérjük, amennyiben tudomása van olyan anyagokról, melyek hasznosságuk és fontosságuk miatt helyet érdemelnek és széles körben hozzáférhetővé tehetők az ELTE Reader digitális könyvtárában (pl. egyetemi jegyzetek, szöveggyűjtemények, konferenciakötetek, a pályázat szigorúsága miatt kereskedelmi forgalomba nem hozható fontos kiadványok, kutatások dokumentációja vagy az anyagi források szűkössége miatt "csak" digitálisan megjelentethető könyvek stb.), vegye fel velünk a kapcsolatot az eltereader@eotvoskiado.hu e-mail címen.

Hiszen ma már kevés csak jelen lenni a weben, de jól láthatóvá és könnyen megtalálhatóvá is érdemes válni – akár egy munkahelyi számítógépen, akár otthon, akár egy hosszú vonatút alatt vagy egy okostelefonon a dugóba ragadt buszon.


A Gyógypedagógiai Szemle az ELTE Reader könyvespolcán

A Gyógypedagógiai Szemle szerkesztői mindig nyitottak voltak a technikai fejlődés kínálta lehetőségek felé, ezzel egyre több olvasót toborozva és egyre szélesebb olvasóközönséget elérve.

Öt évvel ezelőtti, 2008-as indulása óta a Gyógypedagógiai Szemle Online jelentősen beágyazódott nemcsak a szakmai, hanem a szélesebben értelmezhető online média világába is: a lap archívumának folyamatos gondozása mellett (számonként 10.000–20.000 olvasó) friss hírek, felhívások, képzési és konferencia-információk, könyvajánlók és -kritikák gazdagítják az webes felületet (kb. 50.000 egyedi látogató/hó), mely a párhuzamosan külön hírgyűjtő-csatornaként és közösségként is funkcionáló Facebook-csoporttal kiegészülve (több mint 2.000 tag) jelentős szerepet visz a hazai (illetve magyar nyelvű) széles körűen értelmezhető gyógypedagógiai témájú tájékoztatásban és információáramlásban.

A szerkesztőség másik következetes stratégiája – a folyóirat szakmai megerősítése és tematikus gazdagítása mellett – az esetenként talán "váratlan és meglepő" fúziókban való gondolkodás.

2008-ban egy informatikai céggel (PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft.) és a hozzá több szálon kötődő kulturális portállal (prae.hu általános művészeti portál) összefogva jött létre a Gyógypedagógiai Szemle Online, mely együttműködés azóta is eredményes és kölcsönösen gazdagítja a két érdeklődési terület egyikéről érkező nyitott olvasó tájékoztatását (pl. közös projektek, könyvek és kiadványok (Péterke-sorozat), átvett cikkek és hírek, kölcsönösen segített petíciók, folyamatosan fejlesztett és karbantartott informatikai háttér stb.).

Ettől eltérő logikájú, de jellegében hasonló nyitás az ELTE Eötvös Kiadó ELTE Reader nevű projektjében történő úttörő és aktív részvétel, mely alapvetően szintén a kölcsönösségen alapul:
  1. a Gyógypedagógiai Szemle átadja az ELTE Reader részére teljes digitális archívumát, mellyel új olvasókat toboroz az új rendszer eltérő hálózatossága miatt (pl. az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar vagy a Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói, a tanárképzésben részt vevő hallgatók);
  2. az ELTE Eötvös Kiadó az ELTE Reader projekt szabványai szerint technikailag továbbfejleszti a Gyógypedagógiai Szemle archívumát: (a) az archív PDF állományokat belső navigációval látja el, illetve (b) keresőrendszerének köszönhetően a teljes anyagot még átláthatóbbá teszi a jelenlegi vagy leendő kutatók és hallgatók előtt.
Megköszönjük, ha ebben a munkában az Ön közreműködésére is számíthatunk. Kérdéseit, észrevételeit, javaslatait az eltereader@eotvoskiado.hu e-mail címen várjuk.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05