Megújuló energia park nyílt a fóti Lovasterápiás és Oktató KözpontbanElkészült a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központjában az Élhető Jövő Park kísérleti projekt. A projekt keretében az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport támogatásával, valamint a HP Magyarország, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és az OTP Bank segítségével megújuló energia-forrásokat hasznosító energiatermelő egységek, valamint ezek működését felügyelő és összehangoló informatikai rendszer került felépítésre. Ezen túl, egy a projektet bemutató látogatóközpont is létesült. Az ünnepélyes átadáson jelen volt dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is.
2013. 10. 02. 18:15

Az Élhető Jövő Park létrehozásának szakmai célja volt: a decentralizált energiatermelés tanulmányozása, szakmai oktatások, illetve kísérletek végzése megújuló energia-források használatával. Ennek megvalósítására ünnepélyes keretek között együttműködést írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve az Óbudai Egyetem.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1992. évi, klímaváltozásról szóló keretegyezménye 2050-re előirányozta az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80-95 százalékkal történő csökkentését az 1990-es szinthez képest. Ennek fényében az energiatermelés és a közlekedés komoly kihívások előtt áll.

A szakértők többsége egyetért abban, hogy hosszabb távon a megújuló energia-forrásokra támaszkodó decentralizált energiatermelés válthatja fel a nagy, fosszilis erőforrásokat használó erőművek működését, a közlekedésben pedig az elektromos hajtás szoríthatja ki a belsőégésű motorokat, hiszen ezzel nagymértékben csökkenthető a széndioxid és más káros anyagok kibocsátása.

A közel kétéves projekt eredményeként a Lovasterápiás Központ energiaellátásának biztosítására egy komplex energiatermelő rendszer került kialakításra, amely
  • egy közel 100 m2-es, 15,6 kW teljesítményű napelemes kiserőmű és napkollektoros melegvíz-termelő rendszerből,
  • egy 20 kW teljesítményű szélerőműből, amely már 3 m/s szélsebességtől képes energiát termelni,
  • egy 14 kW-os hőteljesítményű levegő-víz rendszerű hőszivattyúból, mely fűtéshez és hűtéshez használható, valamint
  • egy mikro vízerőműből áll, amelyik az előzetes becslések szerint 1,2 MWh/év villamos energiát termel, és érdekessége, hogy a vízterelő szerkezete is környezetbarát anyagból, vörösfenyő készült.

Mivel a megújuló energia-forrásokra mind egy napon belül, mind éves szinten jelentős termelésingadozás jellemző, ezért az áramtermelő berendezéseken felül egy 20 kW-os maximális teljesítményű magas hatásfokú ipari akkumulátor-telepet, valamint egy intelligens energiafelügyeleti rendszert is kiépítettek.

A projekt részét képezi az ELMŰ-ÉMÁSZ által életre keltett elektromos mobilitás program népszerűsítése is, melynek keretében elektromosautó-töltőállomásokat is kiépítettek, valamint egy házvezérlési megoldás, a Smart Home (Okos Otthon).

A beruházás célja a Lovásterápiás Központ energiaellátásának biztosításán túl olyan kísérleti-kutatási terület létrehozása volt, ahol nem csak az áramszolgáltató, hanem a projektben részt vevő egyetemek oktatói és hallgatói is tapasztalatokat gyűjthetnek.

Ennek érdekében épült meg a látogatóközpont, ahol állandó kiállítás látható a megújuló energiák, az energiahatékonyság, a decentralizált energetikai rendszerek, az energiatároló berendezések, az okos hálózati (smart grid) megoldások és az elektromos mobilitás témakörében. A kutatásokat a HP Magyarország is támogatja a mérésekhez szükséges gépparkkal: 12 számítógéppel, szerverrel, 15 monitorral és 6 kivetítővel.

Fóton a gyermekek és gondozóik immár egy önálló "energiaszigeten" élnek és dolgoznak. A termelő-, mérő- és vezérlőegységek optimális együttes működésének megteremtése révén egy csaknem teljesen autonóm, a nagy erőművektől és a közüzemi villamos hálózattól nagymértékben független rendszer jött létre. A hálózat így csupán tartalékmegoldásként szolgál kedvezőtlen időjárási körülmények idejére, illetve megteremti a megfelelő időjárási viszonyok esetén termelt fölösleges energia értékesítésének lehetőségét.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a HP Magyarország közötti együttműködés több mint tíz éves múltra tekint vissza. Leginkább a Safer Internet Plus (Biztonságosabb Internet) programkeretében dolgoznak együtt, de partnerségük fontos részét képezi a szervezet központjaiban az IT infrastruktúra biztosítása, valamint a Szolgálat felszerelése számítógépekkel, nyomtatókkal. Ebben a projektben is az IT eszközpark biztosításával segítettek, és remélik, hogy az ezek felhasználásával megvalósuló kutatások eredményesek lesznek, és előrébb viszik a megújulóenergia-források széleskörű elterjesztésének ügyét. A HP nagy hangsúlyt fektet a fenntartható fejlődésre, a tintapatronok és festékkazetták visszaforgatásától kezdve az újrahasznosított eszközökön át az energiatakarékos adatcentrumokkal bezárólag minden termékük fejlesztésében megfigyelhető a környezettudatosság.

Az eseményen az Oktatóközpont látogatása mellett a résztvevők megtekinthettek egy smart fortwo electric drive személygépkocsit is. A Daimler számára kiemelten fontos az emisszió mentes erőforrások kifejlesztése. A Mercedes-Benz és a smart személygépkocsik alternatív hajtásláncai jelenleg a világ leginnovatívabb megoldásai közé tartoznak. A smart fortwo electric drive mellett az Élhető Jövő Park megnyitóján a világ jelenleg legáramvonalasabb személyautója, a Kecskeméten készülő Mercedes-Benz CLA első példánya is megjelent, ami a www.segitsegymosollyal.hu webcímen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat számára gyűjt adományokat.

Az OTP Csoport egy munkavállalóra, egy bankfiókra vetített környezeti hatásai nem jelentősek, a Bankcsoport mérete miatt azonban összességében már érezhetővé válnak. A bank szolgáltatásain túlmenően évről évre többet tesz működése káros hatásainak mérsékléséért. Folyamatosan keresik a környezetkímélő megoldásokat, és törekednek azok mind szélesebb körben történő alkalmazására. A környezet iránti felelősségvállalásuk fontos része, hogy óvják környezetünket, példát mutassanak, és nem utolsósorban másokat is környezettudatos magatartásra ösztönözzenek.

Az egyetemek szeretnék, ha az Élhető Jövő Parkot kutatóik és diákjaik használják a szélenergia (szélturbinák) mérésére, a napenergia tanulmányozására, illetve egy komplex decentralizált energiatermelő rendszer hálózati hatásainak elemzésére. Ehhez a jól felszerelt épület és informatikai rendszer minden segítséget meg is ad.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05