A fogyatékossággal élők kevesebb mint öt százalékának van munkahelye RomániábanA fogyatékossággal élők kevesebb mint öt százalékának van munkahelye Romániában, amit a megfelelő oktatás és az adókedvezmények hiányának, illetve az akadálymentesítés alacsony szintjének tulajdonít a fogyatékossággal élők országos szervezete (ONPHR) - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség.
2014. 01. 25. 15:27

A közpolitikai intézet adatai szerint tavaly a nyilvántartott 623 ezer fogyatékossággal élő ember 4,6 százaléka rendelkezett munkaszerződéssel Romániában.

Az érdekvédelmi szervezet pénteken közzétett felméréséből kiderült: a fogyatékossággal élő fiatalok képzettsége jóval alacsonyabb az országos átlagnál, 19 százalékuk egyáltalán nem járt iskolába. A megkérdezettek egyharmada ezért a speciális oktatási módszerek hiányát okolja, 25 százalékuk pedig a megfelelő képesítésű tanárokét.

Bár Romániában a közintézmények és közszállítási eszközök akadálymentesítése európai uniós csatlakozási követelmény volt, sok helyütt nem tartják be a mozgáskorlátozottak egyenjogúságáról szóló törvényt. Olyan hivatalok is vannak, amelyek egy eldugott oldalbejáratnál építettek kerekes-székes feljárót, ezek kialakításánál pedig nem célszerűségi, hanem takarékossági szempontok érvényesülnek panaszolják az érintettek.

Az ONPHR közleménye szerint a társadalmi integrációt leginkább az segítené, ha a cégeket adókedvezményekkel tennék érdekeltté abban, hogy fogyatékossággal élőket alkalmazzanak.

Schmidt Lóránd, a Maros megyei szociális vezérigazgatóság vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kötelező legalább két fogyatékkal élő embert is felvenni, de a munkáltatók többsége inkább azt választja, hogy anyagilag járul hozzá a fogyatékkal élők szociális ellátásához. A törvény szerint ugyanis a nagyobb cégeknél az országos adatoknak megfelelő arányban, vagyis négy százalékban fogyatékossággal élőket kellene alkalmazni.

"Ha a munkáltató ennek nem tesz eleget, akkor köteles befizetni az ötven százalékát annak a bruttó alapbérnek, amivel kellett volna rendelkezzen az a fogyatékkal élő személy, akit nem alkalmazott ezekre a munkahelyekre" magyarázta Schmidt Lóránd.

Az intézményvezető hozzátette: a mások segítségére szorulók - sérültségük függvényében legfeljebb 300 lejes (20 ezer forint) havi juttatásban részesülnek, amelyet akkor is megkapnak, ha van más jövedelmük. Az állami segélyt az utóbbi hét évben egyszer emelték mondta Schmidt Lóránd.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05