Szocsi 2014 – Balogh Zsolt látássérült síelő nehezményezi a MPB döntésétBalogh Zsolt látássérült síelő, illetve edzője, Fábián Attila és vezetője, Bocsi Bence nehezményezi, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöksége nem várta meg, Magyarország kap-e lehetőséget szabadkártyával a szocsi paralimpiai részvételre, hanem úgy döntött, kvalifikáció hiányában nem kíván paralimpikont delegálni. Gömöri Zsolt, a MPB elnöke úgy reagált: sportszakmai és anyagi szempontok alapján hozták meg az erről szóló határozatot.
2014. 01. 28. 15:18

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében Balogh azt írja: pénteken, a sajtóval egy időben értesült a határozatról.

"Az az eljárás, hogy egy sportoló kvalifikáció híján szabadkártyával jusson ki az olimpiára, az épek körében sem szokatlan, az pedig nyilvánvaló, hogy a magyar sísport nem világszínvonalú. A szabadkártya intézménye viszont lehetővé tette volna, hogy a magyar közönség szurkolhasson annak az egyetlen látássérült magyar síelőnek a sikeréért, aki a világ mindössze négy teljesen vakon síelő sportolóinak egyike" – áll a közleményben.

"Tudomásul vesszük a döntést" – közölte Balogh Zsolt és Fábián Attila, azt azonban hangsúlyozták: nem értik, hogy miután már január elejére nyilvánvalóvá vált a sikertelen kvalifikáció, miért nem lehetett megvárni, hogy kap-e Magyarország szabadkártyát, vagy az MPB miért nem közölte velük hamarabb a szándékát, amiről jóformán csak a sajtóból értesültek, mialatt éppen ausztriai edzőtáborban készültek a márciusra tervezett megmérettetésre.

Fábián Attila azt is sérelmezi, hogy a döntést megelőzően az MPB egyáltalán nem kívánt kapcsolatba lépni vele, és nem érezte szükségét annak, hogy a döntés meghozatala előtt naprakész tájékoztatást kérjen a felkészülés aktuális állásáról.

"Büszke vagyok a versenyzőimre! Három év kemény munkát végeztünk, a felkészülés útja pedig tele volt lemondásokkal elsősorban a sokszor bizonytalan és kiszámíthatatlan finanszírozási körülmények miatt. Igaz, az utóbbi időben az MPB is mindennemű anyagi támogatást megadott a szponzorokkal egyetemben" – fogalmazott Fábián.

A MPB elnöksége pénteken közölte, hogy nem indít versenyzőt Szocsiban, s mivel idén más fogyatékossági területen három európai játékot is rendeznek, arra kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) és a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy a paralimpiai részvétel költségeinek fedezésére elkülönített forrást csoportosítsa át a szervátültetettek és az értelmi fogyatékosok európai játékain való részvétel támogatására.

Gömöri Zsolt az MTI megkeresésére vasárnap azt mondta: ha lett volna olyan versenyzőjük, aki kvalifikálja magát, és mellé kapnak még egy szabadkártyát, az más helyzet lett volna, de ilyen sportolójuk nem volt.

"Több szempontot is mérlegelnünk kellett a döntés meghozatalakor" – fogalmazott. "Az nem fedi a valóságot, hogy nem konzultáltunk a sportoló edzőjével, mert bekértük az eredményeit, és egy beszámolót a felkészüléséről. Ezek alapján úgy ítéltük meg, hogy függetlenül attól, hogy kapunk-e szabadkártyát a síelést három éve elkezdő Balogh Zsolt még nem érett a paralimpiai részvételre, talán négy év múlva. Egyébként minden segítséget megadtunk a felkészüléséhez, de úgy ítéltük meg, hogy nem finanszírozzuk a kiutazását, amely egy összesen hétfős delegáció kiutaztatását jelentette volna – közpénzből" – tudatta.

Gömöri Zsolt még egyszer hangsúlyozta: jó döntésnek tartja, hogy a paralimpiai részvétel helyett két másik idei versenyre csoportosítják át a rendelkezésre álló anyagi forrást.

A téli paralimpiát március 7. és 16. között rendezik Szocsiban.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05