Bepillantás nem halló embertársaink kommunikációjába – Dadvandipour Zsuzsanna előadása a Pesti Bölcsész AkadémiánA "Bepillantás nem halló embertársaink kommunikációjába" című előadás 2014. április 3-án (csütörtök) 18 órától lesz az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Karon (1074 Budapest, Kazinczy u. 23-27.).
2014. 04. 01. 13:33

Magyar Jelnyelv Szótárának borítóján az alábbi idézet olvasható (részlet): "Egy különleges nyelv első szótárát tartja kezében az olvasó. Olyan nyelvét, amelyen a hangok nélkül élő embertársaink könnyedén megértik egymást, amelyen vitatkoznak, vicceket mesélnek, szerelmet vallanak egymásnak. Más ez a nyelv. (...) Szép ez a nyelv. A jelelő ember a körülötte lévő teret tudatosan használja, birtokba veszi, miközben arc- és testjátéka ezernyi árnyalattal gazdagítja mondanivalóját. Ujjai különös táncot járnak, az egyes lépéseknek azonban jelentésük van a siketek világában. Ez a kötet azoknak a hallóknak kíván segítséget nyújtani, akik elhatározták, hogy megértik az ujjak táncát."

Ettől szebb sorokat még nem olvastam a jelnyelvről, ettől szívhez szólóbb idézettel még nem találkoztam annak a dimenziónak a bemutatásáról, amelyben siket embertársaink élnek. Mi, hallók nem tudjuk, mit jelent nem hallani a víz csobogását, a madarak énekét, a telefon csörgését, a hang prozódiai tulajdonságait... Azonban – minden bizonnyal – nem rendelkezünk olyan fejlett megfigyelő-képességgel, amellyel siket embertársaink rendelkeznek a látás, a szaglás, az ízlelés és a tapintás területén. Előadásom során szeretnék bemutatni a Tisztelt Érdeklődőknek egy kis szeletet a siketek különleges, varázslatos, egymást a végsőkig segítő kultúrájából.

Ajánlott olvasmány:
  • Lancz Edina (szerk. Steven Berbeco) 1999. A Magyar Jelnyelv Szótára. Budapest: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége. A szótár Bevezetése v–xvii.
  • Dokumentum: 2009. évi CXXV. törvény a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról.
Internet: www.hallatlan.hu
 
 
Dadvandipour Zsuzsanna a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Alkalmazott Nyelvészet Programjának doktorandusz-hallgatója. Kutatási, érdeklődési területei: különbözőképpen kommunikáció embertársaink kommunikációja (jelnyelv, pontírás), interkulturális kommunikáció, azeri nyelvi udvariassági megnyilatkozások, orvosi szaknyelv, a nevetés mint kommunikációs forma.

Facebook-esemény

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05