A rock él és élni fog – Tárlatvezetés látássérülteknek a RockmúzeumbanJúnius első vasárnapján egy nem mindennapi élményben volt részünk. A Vakok és Gyengénlátók Lendület Ifjúsági Klubja jóvoltából, szervezett formában, egy különleges sétát tettünk a RAM Colosseumban található Rockmúzeumban, Angyalföldön, a Kárpát utca 23. szám alatt. (Ruzsa Viktor beszámolója)
2014. 06. 07. 16:50

A Rockmúzeumot néhány tapasztalt, több évtizedes szakmai múlttal rendelkező zenész önkéntes alapon hozta létre. A belépőjegyekből befolyt bevételből, illetve adományokból tartják fent, mindenféle ellenjuttatás, javadalmazás nélkül, kedvtelésből, illetve a szakma iránti elkötelezettségből, tiszteletből. Szívesen fogadnak tárgyi adományokat is, főképp régi relikviákat, hangszereket, fellépő ruhákat, erősítőket, stúdióberendezéseket, egyszóval minden olyan tárgyat vagy eszközt, amelyek egy-egy híres előadóművész tulajdonában vannak, illetve az adott művészhez köthetők.

A kiállításon Erdélyi József vezetett végig minket, majd később találkoztunk Kelemen Andrással, a Múzeum egyik vezetőjével, aki civilben egy multinacionális cég ügyvezetője. Mint elmondta, régebben több alkalommal támogatták a Vakok Állami Intézetét – így számára különösen érthető, hogy nekünk, látássérülteknek mennyire fontos egy ilyen kiállítás.

Így az sem volt kérdés, hogy minden minket érdeklő hangszert kézbe vehettünk, míg a látó vendégek csupán kordonok mögött, illetve vitrinekben vehetik szemügyre az egyes relikviákat, amolyan "mindent a szemnek, semmit a kéznek" alapon. Jómagam nagyon érdeklődöm a technika, azon belül is a hangtechnika iránt – rádiósként is, és magánemberként is, így sok mindent kipróbáltam. Kipróbáltam vagy legalábbis kézbe vettem néhány gitárt, köztük egy Jolana gitárt, amely márka közkedvelt, híres márka volt a múlt század közepén. Testközelből mustrálhattam egy stealgitárt, egy Hammond orgonát, sőt, András még egy Leslie erősítőt is megmutatott, melynek lényege, hogy egy, kívülről hagyományosnak látszó erősítőben egy kisebb méretű hajólapátra emlékeztető propeller forog, keverve a körülötte lévő levegőt, ezáltal különleges, egyfajta "lebegő" hangzást adva az erősítőn keresztül érkező hangnak, legyen az gitár vagy orgona. András itt egy gitárral mutatta meg a berendezés működését.

Láthattuk a magyar Jimmy Hendrix-nek tartott Radics Béla gitáros pólóját, gitárjának másolatát (az eredeti hangszer hollétét a kiállítás gazdáinak nem sikerült még kideríteniük), Szörényi Levente gitárját, az Omega együttes frontemberének, Kóbor Jánosnak fehér színű fellépő mellényét, Takács Tamás egyik régi gitárját, egy kompletten berendezett színpadot, melyen életnagyságú bábuk jelképezték az épp fellépő zenészeket. Láthattunk dobfelszereléseket, kicsiket és nagyokat, orgonákat, egy lehangolt zongorát, a híres rádiós disc-jockey, Cseke László keverőpultját, mellyel az egykori Szabad Európa Rádió műsorait vezette. A jelenleg Münchenben élő rádiós a kiállítás szervezőinek elmondása szerint a berendezést kölcsönadta a Múzeumnak.

A hely valóságos földi paradicsom. Egy másik teremben, amely épp koncertteremként szolgált, a legendás Shadows együttes dalai szóltak. A terem végében egy színpad, melynek jobb oldalán egy közel egymillió forintot érő Roland RD 700 NX szintetizátorral, melyet lehetőségem volt kipróbálni. Ez pedig számomra külön megtisztelő volt, mint ahogy egyáltalán az is, hogy csak nekünk megengedték, hogy kézbe vegyük a minket érdeklő cuccokat.

Köszönjük, köszönöm Obenausz Tamásnak, a Lendület Ifjúsági Klub vezetőjének és Kelemen Andrásnak, a Múzeum egyik vezetőjének a szervezést, tárlatvezetést, nem különben Erdélyi Józsefnek is a segítséget. Ez is bizonyítja, hogy – ahogy a már-már közhelyes mondás tartja – a rock él, és élni fog...

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05