Nyelvpótlék járhat a jelnyelvi tudásért a közszférábanAz Országgyűlés pénteki ülésnapján képviselők többek között a jelnyelv után járó közalkalmazotti nyelvpótlék bevezetéséről kezdtek vitát.
2014. 07. 05. 13:36

A nyelvvizsgát tevőkhöz hasonlóan a magyar jelnyelvi vizsgával rendelkezőknek is nyelvpótlék járna a közszférában - mondta ismertetésében Nyitrai Zsolt (Fidesz) a közszolgálati tisztviselőkről és a közalkalmazottakról szóló jogszabályok módosításának vitájában.

A politikus hangsúlyozta: Európában egyedülálló jogszabály születhet a javaslat elfogadásával.

Tapolczai Gergely (Fidesz), a módosítás másik előterjesztője azt hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP választási ígéretei között szerepelt a kérdés rendezése. Ismertette: akkor járna pótlék, ha a jelnyelvi tudás a munkakör betöltéséhez szükséges. A kormánytisztviselők felsőfokú jelnyelvi vizsga esetén azaz illetményalap 50 százalékára, középfokú vizsga meglétekor 30, míg alapfokú esetében 15 százalékára lennének jogosultak.

A közalkalmazottak esetében az előterjesztés az utóbbi, alapfokú kategóriában nem biztosítaná a pótlékot, és azoknak sem, akik nyelvtanári, tolmácsi vagy fordítói munkakörben dolgoznak, felsőfokú vizsga esetén azonban a pótlékalap 100, középfokú esetén pedig 50 százalékát biztosítja.

Teleki László (MSZP) kijelentette: a javaslat jó szándékú lehet ugyan, de elhallgatja a jeltolmácsolással kapcsolatos problémákat. Szerinte nem folytattak szakmai egyeztetést az érintettekkel arról, volna-e más tenni való még, és "az állam a jeltolmácsolás területén is kivetette a hálóját". Bírálta, hogy az egy hónappal korábban benyújtott és visszavont előterjesztéshez képest a most tárgyalt javaslat alacsonyabb összegű pótlékot biztosít.

Frakciótársa, Szabó Sándor nem tenne különbséget a köztisztviselők és a közalkalmazottak pótléka között, Heringes Anita (MSZP) pedig bevonná a döntéshozatalba a közszféra szakszervezeteit. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szintén a közalkalmazotti juttatást kevesellte.

Vágó Sebestyén (Jobbik) elfogadhatónak tartja a jelnyelvi tanfolyam díjának törlesztését. Felvetette: az akadálymentesítés ugyanilyen gőzerővel induljon be és érvényesüljenek a más fogyatékossággal élők jogai is.

A javaslat általános vitáját az ülést vezető Lezsák Sándor lezárta.

Forrás: MTI 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05