Hamarosan elkészül a belváros akadálymentességi térképe
Az OpenStreetMap 10 éves születésnapi bulija


Tudtad, hogy a kerekesszékesek akadálymentes közlekedése még ma sem megoldott? És hogy még az információ sem áll rendelkezésükre, hogy útjaik tervezhetőek legyenek? Gondoltad volna, hogy például a magyar turizmus is milliárdoktól esik el ennek hiányában? A hazai OpenStreetMap közösség és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szervezésében 2014. augusztus 9-én (szombaton) 10.00 órától kerekesszékes és ép önkéntesek közösen készítik el a Belváros akadálymentességi térképét.
2014. 08. 03. 22:23

A résztvevők 10 órakor találkoznak az Erzsébet téri Design Terminalban, és rövid bemutató után, várhatóan 10.30-kor kisebb csoportokba szerveződve elindulnak, hogy felmérhessék a környező utcákat. Az egyórásra tervezett felmérést követően visszatérnek a Design Terminálba, ahol megünneplik az OSM születésnapját.
 
A szervezők várják az érdeklődők jelentkezését az esemény Facebook oldalán, vagy személyesen 2014. augusztus 9-én 10 órakor a Design Terminal konferenciatermében. A részvételnek nem feltétele az akadálymentességgel vagy térképezéssel kapcsolatos tudás, minden jó szándékú ember segíteni tudja a folyamatot! A kerekesszékkel érkező vendégek az Erzsébet téri mélygarázsban parkolhatnak, ahonnan a rendezvény helyszínére biztosított az akadálymentes közlekedés.

A rendezvény apropóját az OpenStreetMap – szabad felhasználású online térkép – 10 éves születésnapja adja. Az OpenStreetMap a térképek Wikipédiája. A felhasználók a térképet szabadon szerkeszthetik, a minőségét pedig a közösség ereje biztosítja. Az adatminőség ma már számos esetben, különösen a speciális információk tekintetében, meghaladja a nagy keresőcégek által működtetett térképekét. Az aktivisták az egyéni térképezés mellett gyakran szerveznek közösségi térképezési bulikat egy-egy terület, vagy egy-egy speciális felhasználás adatigényének feltérképezésére.

A rendezvényt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is támogatja. A mozgáskorlátozott emberek számára létfontosságú, hogy a térképeken az akadálymentességre vonatkozó információk is elérhetőek legyenek, hogy meg tudják tervezni az útjukat. Ezek hiányában sokan el sem indulnak otthonról. Az egész társadalom alapvető érdeke, hogy ők is ugyanúgy eljárhassanak tanulni, dolgozni, szórakozni, nyaralni, vásárolni, mint mások, de sajnos ezt Magyarországon még mindig nem tehetik meg sok esetben, mert az akadálymentesítés terén komoly lemaradásban vagyunk.


OpenStreetMap

Az OpenStreetMap (OSM) célja, szabadon elérhető és felhasználható térképi adatok összegyűjtése és szolgáltatása. A legtöbb olyan térkép, amelyet ingyenesen felhasználhatónak gondolnánk, valójában komoly jogi és technikai korlátokat állít a felhasználó elé. Ezzel szemben az OSM szabadon használható fel bármilyen kreatív vagy produktív célra. Az OSM hasonlóan készül, mint a Wikipédia: bárki szerkesztheti, kiegészítheti a saját tudásával. A minőséget a közösség ereje garantálja.
http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Hu:Press_Kit
 
MEOSZ

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége hazánk egyik legrégebbi és legnagyobb civil, érdekvédelmi szervezete. Az 1981-ben alakult Szövetséget jelenleg közel 100 tagegyesület alkotja, amelyeknek mintegy 200 ezer tagja van. A MEOSZ fő célja a mozgáskorlátozottságból eredő sajátos érdekek megfogalmazása, képviselete, védelme, valamint segítségnyújtás, módszerek kidolgozása a mozgássérült emberek számára hiányzó foglalkoztatási-, oktatási-, kulturális-, sport-, szabadidős és egyéb lehetőségek megteremtéséhez. A MEOSZ az akadálymentesítés elveit és gyakorlatát harminc éve terjeszti Magyarországon, hogy minél több városban és faluban lehetővé váljon a mozgássérültek önálló élete. A mostani lépés célja, hogy az internetes közösségek segítségével mindenki megtudhassa, hová lehet már bejutni lépcsők nélkül és persze azt is, hol van még teendő annak érdekében, hogy nehezen mozgó polgártársainknak ne kelljen állandó nehézségekkel szembenézniük.
www.meosz.hu
 
Route4U
A rendezvény támogatója a Route4U kerekesszékes útvonaltervezőt fejlesztő társadalmi vállalkozás. A Route4U a Climate-KIC nevű program inkubációjában részt vevő startup. http://route4u.org/
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05