Levizsgáztak a terápiás lovakA Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány 2014. szeptember 9-én 9 órától gyakorlati alkalmassági vizsgát tartott a lovasterápia különböző területein dolgozó terápiás lovak számára. A vizsga helyszíne a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja volt. Az esemény nyitott volt az érdeklődők és a sajtó számára.
2014. 09. 15. 04:24

A terápiás lovak alkalmassági vizsgájára vonatkozó elvárásokat a Lovas szolgáltatásokról szóló 14/2008 (XII.20.) ÖM rendelet szabályozza. E mellett az egyes szakágak (hippoterápia, gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, pszichológiai lovasterápia, fogyatékos személyek szabadidős és sport lovaglása) speciális elvárásokat is támasztanak a lovakkal szemben.

A vizsga során a lovasterápiában és a fogyatékos személyek lovagoltatásában dolgozó lovaknak bizonyítaniuk kellett, hogy vérmérsékletüknél és munkakedvüknél fogva alkalmasak a munkára. A vizsga során a vizsgáztatók értékelték a lovak viselkedését, kondícióját, idomítottságuk szintjét nyereg alatt, a futószáras és a hosszúszáras munkában való teljesítményüket, illetve számos engedelmességi feladatot is meg kellett oldaniuk.

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy a hazai lovasterápiás munka színvonalát emelje, és kidolgozza a területre vonatkozó nemzetközi és hazai standardokat, szabályokat. Ennek megfelelően a Szövetség legfontosabb célja a lovasterápiában és a fogyatékos személyek lovagoltatásában dolgozó szakemberek képzése. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban egyértelmű, hogy nem csak a terápiát végző szakembereknek kell magas szintű szakmai tudással rendelkezniük, hanem a terápiás lovaknak is megfelelő kondícióval, és az alapkiképzésre építve, speciális tudással kell rendelkezniük.

Ezért a Magyar Lovasterápia Szövetség támogatta a Nemzetgazdasági Minisztérium Lovas szolgáltatásról szóló rendeletét, mely nem csak azt határozza meg, hogy milyen alapképzettségű szakemberek tevékenykedhetnek ezen a területen, hanem azt is, hogy a terápiás lovaknak milyen képzettséggel kell rendelkezniük.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05