Tomatis Terápia – A hallószerv mint a humán fejlődés motorjaJozef Vervoort előadásából megtudhatjuk, hogy pontosan mit hallgat egy Tomatis páciens, hogy működik egy Tomatis készülék és miért fontos része a Tomatis terápiának az anyai hang (Mutterstimme). Fény derül arra is, hogy pszichológiai információkat, illetve kognitív aspektusokat egy audiogramból is megismerhetünk. Az előadáson ismertetésre kerül, hogy miben különbözik a klasszikus Tomatis hallásterápia a Magyarországon gyakorlatban lévő hallásterápiáktól.
2014. 10. 29. 00:40

Előadók     
  • Jozef Vervoort, az Atlantis Intézet igazgatója, a Mozart Brain Lab vezetője (Sint Truiden, Belgium) 
  • Astrid Vervoort
Időpont: 2014. november 22. (jelentkezési határidő: november 18.) / 10-12 óra: szülőknek / 14-16 óra: szakembereknek

Helyszín: Vendel Konferenciaház (1096 Budapest, Vendel u. 11.)

Az előadások tartalmából:
  • Alfred Tomatis professzor hallással kapcsolatos kutatásai, eredményei
  • Hallásterápia a fejlődési, tanulási, és viselkedési problémás gyermekeknél, beszédzavar esetén
  • A centrális hallásészlelés / -feldolgozás zavara a koncentrációs, orientációs problémák, észlelési, érzékelési zavarok, hiperaktivitás (ADHD) esetén
  • Sokoldalú terápiás lehetőség felnőttek számára agyvérzést követően, fülzúgás esetén illetve depresszió, burnout kezelésére
Jozef Vervoort oxigénhiányos állapotban született gyermekének kezelése kapcsán talált rá Dr. Alfred Tomatisra, akinek elkötelezett tanítványa lett. Saját maga 30 évet foglalkozott a Tomatis módszer kutatásával, továbbfejlesztésével.

Jozef Vervoort előadásából megtudhatjuk, hogy pontosan mit hallgat egy Tomatis páciens, hogy működik egy Tomatis készülék és miért fontos része a Tomatis terápiának az anyai hang (Mutterstimme). Fény derül arra is, hogy pszichológiai információkat illetve kognitív aspektusokat egy audiogramból is megismerhetünk. Az előadáson ismertetésre kerül, hogy miben különbözik a klasszikus Tomatis hallásterápia a Magyarországon gyakorlatban lévő hallásterápiáktól.

További információ (angol nyelven) az Atlantis Intézetről: http://www.atlantis-vzw.com/home-en.html.

Az előadás nyelve német, melyet tolmács fordít magyarra.

A jelentkezés módja: Kérjük, részvételi szándékát mielőbb jelezze az info@kapcsoda.hu e-mail címen. 

Részvételi díj: 8.000.-Ft / fő


Fizetési információk: A regisztráció a díj átutalása után válik véglegessé. Kérjük, a díjat legkésőbb 2014. november 18-ig átutalni a KapCsoda Alapítvány 11714051-20003452 számú bankszámlájára.

FONTOS! A befizetéskor a közleménybe kérjük, írja be NEVÉT, és azt, hogy Tomatis előadás.
 

Rövid összefoglaló a Tomatis terápiáról, a belga Atlantis Intézetről és annak szakmai vezetőjéről, Jozef  Vervoort-ról

Második gyermeke 1967-ben született oxigénhiányos állapotban. Minden lehetséges úton, intenzíven kereste a segítséget: orvosról-orvosra, terapeutáról-terapeutára, metódusról-metódusra járt.  5 éves volt már a gyermek, amikor Párizsba ment, hogy személyesen találkozhasson Dr. Alfred Tomatis fül-orr-gégész szakorvossal, akiről ismert volt, hogy az általa kifejlesztett hallásterápia a fejlődésben akadályozott gyermekeken nagy eredménnyel segít.  

1972 karácsonyát követő két hét hallásterápia után soha sem látott fejlődést tapasztalt, így visszatért 1973 tavaszán. Ekkor is napi 2x2 óra hallásterápián vett részt a gyermek, a család egyre látványosabb fejlődést látott, Jozef Vervoort pedig egyre jobban érdeklődött a Tomatis metódus iránt, Tomatis doktor leglelkesebb tanítványává vált. 1974-ben Belgiumban már több fejlődési zavarral küzdő gyermeknél alkalmazta frissen szerzett tudását. 1981-ben megalapította az Atlantis Intézetet (nonprofit egyesület). 1983-ban 50 gyermek részesült rendszeresen a terápiában, de az érdeklődés egyre csak nőtt, köszönhetően a módszer kiugró eredményét tudósító híradásoknak. Az ezt követő években már német családok is jelentkeztek diagnosztikára / terápiára.  

Az 1990-ben Kölnben megrendezett konferencia után 7000-re nőtt a kezelt gyermekek és felnőttek száma. Gyermekére visszatérve: csodálatos utat járt be, beszéde beindult, nagy- és finommotoros zavarai rendeződtek, figyelmi-orientációs problémai visszafejlődtek. Ma három nyelvet beszél, vállalkozást vezet, boldog felnőtt ember sok-sok baráttal. Jozef Vervoort harmincéves munkásságának eredményeit több nemzetközi cikk és könyv ismerteti. Halála előtt Tomatis professzor őt nevezte meg szellemi örökösének, leghitelesebb és legtudatosabb szakmai utódjának.  

Az ő vezetése alatt zajlik a Tomatis terapeuta képzés Belgiumban (Sint Truiden) a Mozart Brain Lab Intézetben. Rómában a Tinnitus konferencia legelismertebb előadója volt 2014-ben. Legnagyobb támasza munkájában lánya, Astrid Vervoort.

Tomatis professzorról

Alfred Angelo August Anton Tomatis 1920. január 20-án született Nizzában. Párizsban az egyetemi klinikán fül-orr-gégészként kezdte munkásságát, az évek során a beszéd- és hallászavarok területén specializálódott. Professzori titulusát a pszicho-lingvisztika területén szerezte. Igazgatója volt az audio-pszicho-fonológiai kutatócentrumnak Párizsban.  Számtalan tudományos munka, kutatás, publikáció és könyv született aktív munkássága során. Foglalkozott a tanulási problémák audiológiai aspektusával, beszédzavarokkal (artikulációs problémákkal, beszédritmus zavaraival, grammatikai zavarokkal, dadogással, kommunikációs problémákkal, mutizmussal), hangképzési zavarokkal, a lateralizációs nehézségekkel, viselkedési problémákkal, figyelmi és orientációs zavarokkal és az idegen nyelv elsajátításának problémaival.

A terápiáról 

A gyermekek naponta kilenc kezelést kapnak, három felbontásban (3 x 1,5 óra, egy egység 30 perc, azaz 3 x 3 egység), másfél óránként 90 perces szünettel. A kezelés zenével kezdődik, minden megkezdett újabb 30 percnél magasabban filtrált zenével.

A bevezető rész 8000 Hz-nél ér véget, így készítik fel a hallószervet / a központi idegrendszert a magasabb frekvenciákra. Még az első napon rögzítésre kerül az anyai hang (az édesanya felolvas egy szöveget, amelyet a hallási evolúcióval különböző mértékben filtrálnak). 36 egység terápia után (kb. 4 napon) egy kontroll audiogram készül, amelynek kiértékelésére még a teszt napján sor kerül.

A legelső hallásterápia 12 napos, az azt követő ismétlő terápiák 5 naposak. Ajánlott 6-8 hetente az ismétlés időzítése. Az audiogram felvételénél nem megbízhatóan, illetve nem együttműködő gyermekek a klinikai tünettan szerint (illetve a vezértünetek alapján) tervezett kezelést kapnak.

A diagnosztikában Jozef Vervoort rendelkezésére áll a brain mapping agyi topográfia (EEG diagnosztika), ami egy fájdalommentes elektrofiziológiai felmérés a központi idegrendszer állapotáról. Az Atlantis Intézetben a legkorszerűbb szoftverrel ellátott brain mapping felmérés zajlik. A hallásterápia dinamikus, azaz folyamatos kontroll alatt újraíródik. Kortól függetlenül mindenki számára elérhető a terápia, kórelőzménytől függően individualizált programmal.

Az Atlantis Intézet weboldala: http://www.atlantis-vzw.com/

Tomatis terapeuta képzés, Mozart Brain Lab: http://www.mozart-brain-lab.com/

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05