RoboBraille – nemcsak látássérült és diszlexiás emberek számára nyújthat segítségetA számítástechnika alapvetően vizuális tudomány. Vajon a különböző elektronikus dokumentumok (pdf, rtf, doc stb.) készítői ép látó emberként gondolnak-e arra, hogy egy látássérült, vak vagy gyengénlátó embernek milyen akadályt jelent egy-egy ilyen dokumentumnak a feldolgozása, felolvastatása? A manapság elterjedt képernyőolvasók bizonyos formátumokkal, mint például a PDF nehezen birkóznak meg, azonban egy dán fejlesztésnek hála, úgy tűnik, a probléma végre megoldódni látszik! (Ruzsa Viktor beszámolója)
2015. 02. 16. 05:29

A szolgáltatást 2004-ben a Dán Oktatási Központ a Látássérült Fiatalokért nevű szervezet munkatársai kezdték fejleszteni. A project szervezője Tanja Stevns. Az informatikai hátteret egy helyi cég biztosítja a rendszer számára. A rendszer lényege, hogy a http://www.robobraille.org webcímen egy – a Hazánkban jól ismert nagyméretű fájlok küldésére alkalmas weboldalakéhoz hasonló – webes felületre feltölthetünk a képernyőolvasó programok által nem vagy csak nehezen kezelhető PDF, JPG, RTF stb. kiterjesztésű állományokat, és megadhatjuk, hogy igényeink szerint MP3, DAISY, E-BOOK vagy Braille-formátumban szeretnénk-e visszakapni.

A feltöltés egy a már példaként említett fájlküldő rendszerekéhez hasonló online felületen, egy űrlap kitöltésével történik, a konvertálás után pedig, amely – természetesen – a fájlok méretétől függően két-három percen belül készül el – e-mailben kapunk értesítést annak elkészültéről, illetve 2.5 megabyte-nál kisebb méretű eredményfájl esetén mellékletet, annál nagyobb méretű eredményfájl esetén letöltési linket kapunk. Ehhez természetesen a feltöltéskor az űrlapon meg kell adnunk a saját e-mail címünket. A konvertálás után az eredetileg feltöltött fájl a dán szerveren törlésre kerül.

A szolgáltatást 2015. január 12-én a honosításban részt vevő ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán mutatták be, nagyszabású konferencia keretében, néhány látássérült érdeklődő és a sajtó képviselői számára.

Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány Kuratóriumának elnöke a szolgáltatás hazai bemutatóján elmondta, a szolgáltatást évről-évre terjesztik ki további országokra, 2011-ben indult el az a Magyarországra és Bulgáriára irányuló project, amely 2015-ben zárult. Az Elnök szerint a RoboBraille fejlesztői csapata kifejezetten hangsúlyozza a szolgáltatás használatának fontosságát a tankönyvkészítésben, ezzel az anyagok percek alatt átalakíthatók meghallgatható vagy Braille-ben kinyomtatható formátumban. Ezzel a szolgáltatás nagyban elősegítheti az integrációt. A honosítást az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara összefogásával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával történt.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogyatékosok ügyeiért felelős miniszteri biztosa elmondta, hogy a programok politikai megvalósításáért Czibere Károly államtitkár felel, az apparátust Nyitra Imre helyettes államtitkár vezeti. Tapasztalatai alapján fontosnak tartja, hogy bíztassunk minél több hazai oktatási intézményt, céget, hogy legyen saját RoboBraille szolgáltatási profilja, hogy azt a fajta információhalmazt, melyet szeretne átadni diákjainak, partnereinek, át tudja konvertálni. Bízik abban, hogy e szolgáltatás híre a látássérültek körében futótűzként terjed, és előbb-utóbb az információk száz százalékát sikerül majd látássérültek számára átkonvertálni.

Ahogy fogalmazott: "A beszélő software is nagy segítség, de mellette nagyon sok dolog maradt a sötétben, de a RoboBraille bejövetelével megint egy nagyon nagy szelet került át a hozzáférhető információk halmazába. A RoboBraille project fejlődésével nyilvánvalóan még sok olyan dolog lesz, amely a "nem használható" kupacból átkerül a "használható"-ba. Addig is diákok tanulnak, emberek dolgoznak, én nagyon bízom abban, hogy ez a fajta közös együttgondolkodás abba fog átcsapni, hogy nemcsak a kimagasló képességű vagy a kimagasló hátterű látássérültek tudnak diplomát szerezni, hanem az átlagos képességű és átlagos háttérrel rendelkező emberek számára is lehetőség nyílik arra, hogy felsőfokú képesítést szerezzenek."

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a szolgáltatás a diszlexiások számára is nagy segítség lehet, különös tekintettel arra, hogy az MP3-ba konvertált fájlok esetében a felolvasás sebességét is lehet szabályozni, így minimalizálhatók az olvasási nehézségek. Végül hangsúlyozta, hogy ettől nemcsak a fogyatékossággal élők lesznek többek, hanem az épek is felismerik azt, hogy a társadalomnak is jó, ha a fogyatékos emberek egyre inkább tevékeny és alkotó tagjai lesznek.

E cikk írója úgy véli, hogy ez a szolgáltatás nemcsak látássérült és diszlexiás emberek számára nyújthat segítséget, hanem bárkinek, aki például mobileszközön, e-book olvasón szeretne könyveket hallgatni, olvasni, hiszen a konvertáláskor létrejött állományok egyszerűen szállíthatók.

A RoboBraille magyar honlapja ITT ÉRHETŐ EL.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05