SMART School – élménybeszámoló egy akadálymentes TV- és rádiótörténeti kiállításrólA Samsung és az MTVA együttműködésének köszönhetően SMART School, "okosiskola" néven nyílt kiállítás az MTVA Rádió- és Televízió-történeti Kiállítóhelyén 2015. január 15-én. Látás- és mozgássérültek számára a hely akadálymentes, és előzetes bejelentkezés után külön csoportot is szerveznek. Sőt, arra is volt már példa, hogy óvodás csoportot fogadtak és régi mesefilmekkel kedveskedtek számukra. (Ruzsa Viktor beszámolója)
2015. 02. 16. 05:49

Unokáink már nem fogják hallani – de szüleink, nagyszüleink még emlékeznek a Magyar Televízió első adásaira, a régi Híradókra, "Ki mit tud"-okra, Táncdalfesztiválokra, játékfilmekre vagy rádiótörténeti műsorokra, mint például a Szabó családra. De arról vajmi keveset tudni, hogy mindezek milyen környezetben, hogyan, milyen 20. századi technikai vívmányok segítségével készültek. A ma gyermekei már természetesnek veszik a tenyérben hordozható "okos kütyüket", a lapos, idegen szóval "smart TV"-t, a számítógépes hang- és képszerkesztő/lejátszó szoftvereket, a szelfiket, a blogokat, és egyáltalán azt, hogy ma gyakorlatilag bárki lehet TV-s rádiós műsorvezető néhány pillanat erejéig. A Szakma azonban nem ilyen egyszerű – ennek sokszínűségét, érdekességét próbálja meg szemléltetni egy 2015. január 15-én nyílt "okos" kiállítás.
 
A Samsung és az MTVA együttműködésének köszönhetően SMART School, "okosiskola" néven nyílt kiállítás az MTVA Rádió- és Televízió-történeti Kiállítóhelyén, a Magyar Rádió egykori épülete mögötti Pollach Mihály téren. A lényege, hogy a Samsung jóvoltából a belépők kapnak egy nagyméretű 10 colos tabletet, a kiállított TV-s rádiós eszközökre QR-kódot ragasztottak, és a tableten a QR-kód leolvasása után hangos tájékoztatót hallhat az érdeklődő.
 
Látás- és mozgássérültek számára a hely akadálymentes, és előzetes bejelentkezés után külön csoportot is szerveznek. Lehetőség van kipróbálni egy profi rádióstúdiót, amelyet a Magyar Rádió 20-as stúdiója alapján modelleztek. A Szabó családban használt szélgép, esőgép, olyan dobogó, amelyben négy, csatornanyílás méretű akna van, és mindegyik aknában más-más anyag: kavics, sóder, kerámialap, falap. Előtte egy térmikrofon, és a lényeg, hogy helyben járva lehet imitálni a lépést, különböző talajokon. Mellette csapóajtó és egy fakar, a karral ajtónyikorgást, a csapóajtóval ajtócsapódást lehet imitálni. A stúdió hátsó fala mellett különböző elektromos csengők, melyekkel a régi, tárcsás telefon csengésétől kezdve a régi villamoscsengőig legalább 6 féle csengő hangja imitálható.
 
A látogatók kipróbálhatnak egy régi, ún. greenbox-szal ellátott TV-stúdiót, melyben a Híradókészítést próbálhatják ki, súgógéppel és egy előre feltett standard szöveggel. Az elkészült felvételt a rendszer automatikusan beilleszti egy régi, a nyolcvanas évek végén használt híradós főcímek közé, a greenbox segítségével pedig a műsorvezető háta mögé képeket vetítenek, ezáltal a műsorvezető valódi régi híradós háttérbe kerül. A felvételt egy monitoron meg is lehet tekinteni, sőt, a végén megjelenő QR-kódot leolvasva mindenki elküldheti magának saját email-fiókjába.  
 
Régi – 19-es fordulatszámú (szöveg felvételére használt) és a 38-as fordulatszámú (zenére használt) – szalagos magnók, fordulatszámtól függően 90 vagy 45 perces felvételre alkalmas, többször használható szalagorsókkal, régi, celluloidszalagos filmfelvevő vannak kiállítva, sőt, az egyik folyosón a járókelő még egy régi, guruló állványra szerelt híradós főcímben látott forgatható kamerával is szembetalálkozhat.
 
Az előtérben retro magyar dalok, a polcokon lévő képcsöves TV-ken régi Filmhíradó- és TV-műsor-részletek fogadják a látogatókat. Természetesen mindegyik mellett ott a már jól bevált QR-kód – így az érdeklődőnek nem marad más dolga, mint hogy a kezében lévő nagyméretű tablet segítségével leolvassa azt, és már hallhatja is a hangos tájékoztatót.
 
Ennek kapcsán joggal merült fel a kérdés részemről, hogy látássérültek számára van-e külön lehetőség megtekinteni a kiállítást. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója egy vele készült interjúban elmondta: A hely akadálymentes, előzetes bejelentkezéssel tudnak fogadni látássérülteket, mozgáskorlátozottakat, sőt, arra is volt már példa, hogy óvodás csoportot fogadtak, és régi mesefilmekkel kedveskedtek számukra.
 
A vezérigazgató az MTVA és a Samsung együttműködésével kapcsolatos kérdésemre elmondta, hogy a SAMSUNG kereste meg őket, eredetileg reklámszerződést kötöttek, később merült fel az együttműködés ötlete a világon már egyre elterjedő "okosiskolák" (ún. smart school) mintájára. A kiállítás állandó, az általános múzeumi nyitva tartás ideje alatt látogatható.
 
Ajánljuk, hogy a kiállítás megtekintése előtt minden érdeklődő előzetesen tájékozódjon az MTVA honlapján, amely a http://www.mtva.hu címen érhető el.

A kép forrása és további információ a SAMSUNG honlapján.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05