Szijjártó Péter humánus megoldásra kérte a svéd minisztert Wilhelm Fruzsina ügyébenHumánus megoldásra kérte Svédországot Wilhelm Fruzsina ügyében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Margot Wallström svéd külügyminiszterrel tartott kétoldalú találkozóján pénteken Rigában.
2015. 03. 12. 06:05

Wilhelm Fruzsina számára a legemberibb megoldás az lenne, ha családi körben tudná élni az életét, erre most Svédországban van lehetőség - mondta Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

A magyar miniszter az uniós külügyminiszterek tanácskozása alkalmából tartott kétoldalú megbeszélésen jelezte svéd hivatali partnerének: amennyiben arra szükség van, Magyarország készen áll a tárgyalásra akár finanszírozási, akár technikai vagy jogi jellegű kérdésben. Margot Wallström arról tájékoztatta magyar kollégáját, hogy ő maga ugyan nem tud beleavatkozni az eljárásba, de figyelemmel kíséri az ügyet.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta, hogy a stockholmi nagykövetség folyamatos kapcsolatban van a családdal.

"Egy utolsó jogi szalmaszál" az ügyben, hogy a kiutasításról szóló határozatot jogilag nem lehet végrehajtani, mert azt nem lehet kézbesíteni - fogalmazott Szijjártó Péter. Az MTI kérdésére kifejtette: a jog szerint értelmi sérült személy számára nem lehetséges a kézbesítés, másrészt Wilhelm Fruzsinának nincs hivatalosan kijelölt gyámja Svédországban, ezért a svéd hatóságok a határozat ismertetését elhalasztották. Azt nem tudni, hogy ez a halasztás mennyi haladékot jelent, de ezt az időt kihasználva a család a nagykövetség segítségével kérte a svéd hatóságok döntésének felülvizsgálatát.

"Az elkövetkező napokban is szoros figyelemmel kísérjük az eseményeket, személyesen a nagykövetet utasítottam arra, hogy a lehető legszorosabban figyelje az eseményeket, és amennyiben bármilyen lépésre van szükség a magyar kormány részéről, azt haladéktalanul jelezze, és a svéd miniszter asszony is figyelemmel követi az eseményeket" - hangsúlyozta a miniszter.

Az Index kedden írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla.

A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét, legutóbb pedig felszólította, jelenjen meg a hivatalban, és vigye magával a Magyarországra szóló repülőjegyét is.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

A svédországi rokonnal kapcsolatba lépett a magyar Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal is, amely megígérte, hogy ha kiutasítják a lányt, nem engedi az utcára kerülni, Magyarországon keresnek neki gondnokot és elhelyezést.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05