Akadálymentes lett a főváros hivatalos honlapjaA főváros hivatalos honlapja, a Budapest Portál (www.budapest.hu) folyamatos fejlesztése újabb állomásához érkezett: az oldal szinte teljes mértékben akadálymentessé vált, megszerezve az ISO 40500 akadálymentességi szabvány (WCAG 2.0) "A" megfelelőségi szintjét. A szabványnak való megfeleléssel a portál tartalma széles körben elérhető a különböző fogyatékkal élő – vak, gyengénlátó, siket, nagyothalló, mozgássérült – emberek számára.
2015. 04. 07. 11:33

A Budapest Portál most lezárult fejlesztési szakaszában is kiemelt cél volt, hogy az internetes tartalmakhoz a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élők is hozzáférhessenek. Az akadálymentesített weboldal nem csak a fogyatékkal élők számára teszi hozzáférhetővé a portált, a webtartalom a mindennapi felhasználók számára is könnyebben használhatóvá válik.

Az akadálymentesség megvalósítása során fontos szempont volt, hogy a fogyatékkal élőknek ne egy külön, szeparált webhelyet alakítsanak ki, hanem olyan felhasználói felület jöjjön létre, amelyet mindenki – fogyatékkal élők és ép emberek is – ugyanúgy használhat. A Budapest Portálon ennek érdekében olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek a felhasználók számára nem láthatóak, hanem a forráskód kialakításával biztosítják a WCAG "A" szintnek való megfelelést. Másrészt az adminisztrációs felület is bővült olyan elemekkel, amelyek segítségével a felhasználók számára akadálymentes tartalmak állíthatók elő. Ezenkívül az oldal navigációs elemeit is úgy átalakították, hogy azok billentyűzettel is jól használhatók legyenek, így segítve nem csak a vak, hanem azon mozgáskorlátozott személyeket is, akik a számítógépet nem egérrel használják.

A WCAG "A" szintnek való megfelelőségen kívül a képernyőolvasó szoftverekkel való kompatibilitás biztosítása is cél volt, amely főként a nem látó felhasználók számára kiemelt fontosságú. Ennek érdekében a Fővárosi Önkormányzat figyelembe vette azokat a technikai megoldásokat és ajánlásokat is, amelyek kifejezetten a kisegítő technikákkal való együttműködést segítik.

Schmidt Gábor főszerkesztő
Szűcs-Somlyó Mária kommunikációs igazgató

Forrás: budapest.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05