Blues for BlueNem akármilyen blues-gálának lehettünk részesei, akik ellátogattunk a Budai Művelődési Házba április 19-én vasárnap este. Hála Kapitány Sándornak és Blues Radio Budapest nevű csapatának és a közreműködőknek. A fellépők között nem kisebb művészek voltak, mint Pleszkán Écska énekesnő, Ferenczi György szájharmónika-művész, énekes és a Rackajam, akik a koncert teljes bevételét az autizmussal élő gyermekek családjait segítő Mozaik Közhasznú Egyesület javára ajánlották fel. (Ruzsa Viktor látássérült újságírónk beszámolója)
2015. 05. 09. 09:35

Az Egyesület 2011-ben alakult kimondottan azzal a céllal, hogy szülői képzéseket, tréningeket dolgozzanak ki, és hogy információkat szolgáltassanak a szülőknek – emellett szabadidős programokat is szerveznek. Alapvetően nem a gyermekekkel dolgoznak. De hogyan lehet az, hogy autista gyermekekkel foglalkoznak, de mégsem velük dolgoznak? Az Egyesület elnöke, Kapitány Imola e kérdésre azt mondta, hogy azért, mert sokan vannak, akiknek a családjában autizmussal élő van, azonban a szülőknek még mindig nincs meg a háttértudásuk ahhoz, hogy hogyan éljenek együtt egy autista gyermekkel, illetve hogyan segítsék például a gyermek testvérét abban, hogy hogyan kell együtt élni, bánni vele. Az elnök azt is hozzátette, hogy egy-egy ilyen programra nagyon gyakran az édesapák is eljönnek. Az Egyesületnek Facebook-oldala is van, amelyen az érdeklődők nyomon követhetik tevékenységét.

A Mozaik Egyesület jó ideje szorosan együttműködik az autista fiatalokat foglalkoztató Kockacsoki Nonprofit Kft.-vel. Március végén közös gyárlátogatást is tartottak gyermekek részére a Kockacsoki Budafoki úti műhelyében, ahol az érdeklődő gyerekek szó szerint belekóstolhattak a csokoládékészítés rejtelmeibe – saját maguk készíthettek csokoládét, melyet aztán maguk csomagolhattak be, és haza is vihettek.

Az április 19-i gála egyik közreműködője, Ferenczi György szájharmonika-művészt a barátai keresték meg, hogy lépjenek fel e rendezvényen. Mint elmondta, nagyon szívesen támogatják az ilyen és hasonló kezdeményezéseket, ennél többet nem tudnak – de ezt viszont szívből adják.

Kíváncsi voltam arra, milyen fogadtatásban részesülnek egy-egy ilyen koncerten. A művész elmondta: Az emberek csodálkoznak, hogy nem egy szokványos támogatói műsort kell végighallgatniuk – mindig nagyon örülnek, hogy nagyon vidám kisugárzású, pörgős műsorokat hallhatnak a színpadon. Az sem mellékes, hogy melyik korosztály nyitott az ilyen típusú rendezvényekre. Ferenczi György elmondta: Elsősorban a felnőttek, hiszen ők azok, akik már anyagilag megengedhetik maguknak, hogy egy-egy ilyen kezdeményezést támogassanak.

De mégis, melyik az a korosztály, amelyik ezt a műfajt meghallgatja? Hiszen – ahogy én gondolom – a blues főképp az idősebb korosztály kedvelt műfaja.

Ferenczi György szerint ezt nem lehet így kategorikusan eldönteni, hiszen akik annak idején ezen a zenén nőttek fel – pl. a woodstoki generáció – már 60-70 évesek, és ők már úgy nevelték a gyermekeiket, akik aztán az ő gyermekeiket is úgy nevelték, hogy szeressék ezt a műfajt. Ha valaki 13-14 éves korban heavy metált is hallgat, előbb-utóbb visszatér ehhez a műfajhoz.

Milyen műfajban is játszik a Rackajam? Szerencsére nem lehet semmilyen kategóriába sorolni – mondta Ferenczi György – nem lehet semmilyen skatulyába betenni, hiszen nagyon sokféle zene hat rájuk. A blues-harmonika hangja egyfajta belépő a blues-műfajba. Mindent rhythm blues alapon közelít meg, gyermekkorában Török Ádámon, Jimmy Hendrix-szen és a Hobo Blues Banden nőtt fel. Első zenekara country zenekar volt, de mostanában például cigányzenekarban is játszik. Így a kilencvenes évek elején rájött arra, hogy magyarul szeretne bluest játszani. Nagyon szereti a magyar népzenét, a magyar verseket. Számára nem azt jelenti a blues, hogy régi blues-dalokat játszik el, hanem azt, hogy a saját kultúrájából megkeresi a kapcsolódási pontokat, a költészet ritmikájában, a muzsikában, a népzenében. Márpedig – ahogy fogalmazott – ilyen nagyon sok van. Az Észak-amerikai népzene nagyon kis lépésre van a magyar népzenétől. Mindenfajta zenéből van annyi hatás, hogy egyszerűen kizárja, hogy el lehessen dönteni, hogy ez milyen stílusú zene. Ez olyan játékosság, olyan változatosság a muzsikában, amely fiatalon tartja, inspirálja az embert – mondta.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05