Ingyenes jogsegély pszichiátriai visszaélések eseténKülönleges jogsegélyszolgálatot működtet egy alapítvány Magyarországon: azoknak nyújt ingyenes jogi segítséget, akiket pszichiátriai osztályon vagy intézetben ért sérelem vagy visszaélés.
2015. 05. 22. 12:10

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely 1994 óta működik Magyarországon, a pszichiátriákon történő visszaélések széles skálájával találkozik: sajnos gyakoriak a kényszerkezelések, a túlgyógyszerezések, az indokolatlan fizikai kényszerítések, és bizony még ma is elektrosokkolnak embereket. Az elmúlt húsz évben panaszosok ezrei fordultak a jogvédő alapítványhoz, és nagyon sok esetben sikerült nekik hatékony segítséget vagy jogi kompenzációt nyújtani.

Egy alkalommal egy nő kereste fel az Alapítványt, akit férje egy pszichiáter segítségével, akarata ellenére, jogtalanul szállíttatott pszichiátriára. A jogvédő szervezet segítségével jogi eljárás indult, melynek következtében a bíróság a panaszosnak 700 000 forint kártérítést ítélt meg.

Egy másik esetben egy nő az Alapítványt azzal kereste meg, hogy édesanyja kis híján belehalt a pszichiátriai "gyógyszerezésbe" egy vidéki kórházban; életét csak a családtagok közbeavatkozása és a gyors orvosi segítség mentette meg. Az Alapítvány munkájának köszönhetően előbb az Orvosi Kamara marasztalta el, majd a büntető bíróság is bűnösnek találta és elítélte a visszaélést elkövető pszichiátert.

A feltárt problémákról a törvényhozókat és a nyilvánosságot rendszeresen tájékoztatja kiadványokkal, újságcikkekkel, tévéműsorokban és kiállítások szervezésével az emberi jogvédő alapítvány.

Ahogyan a pszichiátriai visszaélések nem korlátozódnak csupán Magyarországra, úgy a jogvédő szervezet is nemzetközileg működik, Los Angeles-i székhellyel. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) nemzetközi non-profit szervezetét 1969-ben alapították, abban az időben, amikor a pszichiátriai kezeltek a társadalmak meglehetősen elfeledett rétegét jelentették.

Az élet igazolta, hogy a CCHR munkája létfontosságú az egész világon: e nemzetközi non-profit szervezet segített leleplezni a dél-afrikai pszichiátriai rabszolgatáborokat, ahol az apartheid idején fekete páciensek tízezreit dolgoztatták rabszolgaként – s mindezt a pszichiáterek "ipari terápiának" nevezték. Olaszországban kormányzati hivatalnokokkal és parlamenti képviselőkkel együtt a CCHR olaszországi szervezete vizsgálatokat végzett az ország koncentrációs táborokra emlékeztető pszichiátriai intézeteiben, ami számos intézmény bezárását eredményezte. Kaliforniában a CCHR érte el 1976-ban, hogy a pácienseket az elektrosokk-kezelést megelőzően kötelezően tájékoztassák a kezelésről, és csak az illető beleegyezésével hajthassák végre azt. Miután nemzetközi precedenst teremtett, ezt a szabályozást a világ sok más országában szintén elfogadták.

Ha családtagja, barátja, ismerőse pszichiátriai visszaélések vagy félrekezelés áldozata lett, vagy bármilyen sérelmet kellett elszenvednie pszichiátrián, az Alapítványt alábbi elérhetőségeken keresheti meg:

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért
Telefon: 06 1 342-6355
Mobil: 06 70 330-5384
E-mail: panasz@cchr.hu
Weboldal: www.emberijogok.hu
Az Alapítvány minden információt bizalmasan kezel.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05