Idén is lesznek intenzív lovasterápiás táborok FótonA Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervez a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának foglalkozásaira járó gyerekeknek, hogy az iskolaszünet idején is találkozhassanak kedvenc lovaikkal, és játékos fejlesztő foglalkozásokon vehessenek részt.
2015. 06. 23. 14:59

A táborok a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító program támogatásával valósulnak meg. A táborokra olyan gyerekek jelentkezhettek, akik évközben is jártak terápiás foglalkozásokra. Mivel a táborok létszáma betelt, így a szervezők erre az évre már nem tudnak jelentkezőket fogadni.

Az első tábor június 29. és július 3. között lesz, mottója: "Mesterségem címere".

A táborban főként iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek, valamint súlyosabb állapotú autizmussal élő gyermekek vesznek részt. A tábor legfőbb célja, hogy a lovak ellátásán, gondozásán keresztül segítse a munkába álláshoz, a munkavállaláshoz, valamint a mindennapi tevékenységekhez szükséges képességek fejlődését, és megismertesse a gyerekeket a lovas környezethez kapcsolódó szakmákkal, például a lovász, a kovács, az állatorvos, a lovasedző, a belovagló munkájával. A gyerekek láthatják, hogyan végzi az adott szakember a munkáját, illetve maguk is részt vehetnek egyes feladatok elvégzésében. A kiegészítő terápiás foglalkozásokon szerepjátékok, ügyességi feladatok, vetélkedők, kézműves foglalkozások keretében egyéb szakmákat, mesterségeket is kipróbálhatnak (gipszöntés, gyöngyfűzés, címerfestés, mézeskalácssütés, népi hangszerek készítése, szárazvirág díszek, illatzacskók készítése, nemezelés, agyagozás, zöldségbábok készítése stb.).

A második tábor július 13-17-ig lesz, mottója: "Én-Te-Ő, na meg a lovak (önismereti tábor kamaszoknak)".

Ebbe a táborba főleg 13-18 év közötti fiatalokat várnak, akik egyéni lovasterápiás foglalkozásban vesznek részt. A táborban lehetőségük lesz kipróbálni magukat csoportos lovas helyzetgyakorlatokban, megismerhetnek másokat, felfedezhetnek különbözőségeket és hasonlóságokat, fontos téma lesz a tolerancia, az alkalmazkodás.

A harmadik tábor július 20-24. között lesz, mottója: "A lovak nyelvén".

A táborban főként iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek és autizmussal élő gyermekek vesznek részt. A tábor legfőbb célja, hogy fejlessze a fogyatékos gyermekek, fiatalok szociális kapcsolatait és kommunikációját a lovak kommunikációjának, viselkedésének megismerésén keresztül. A táborban fontos szerepet kap a lovakkal végzett földi munka, a lóvezetés és a társakkal való együttműködés. A tábor során minden résztvevő elkészítheti a saját LOVAS FÜZETÉT, melyben fényképek, képek, rajzok, feliratok segítségével rögzít minden fontos információt a lovakkal kapcsolatban.

Ember és ló kapcsolatában fontos, hogy a ló azonnal és előítélet nélkül reagál, jelzései világosak és egyértelműek. Ez óriási lehetőség azoknak, akiknek kevés tapasztalatuk van a szociális kapcsolatok terén. A gyerekek nagy része a lovat szinte azonnal a bizalmába fogadja, esetenként szívesebben kommunikál vele, mint a felnőttekkel vagy a társaival.

A nyári táborsorozatot a július 27-31. között megrendezésre kerülő tábor zárja, melynek mottója: "LÓtifuti-FÓTifuti (hippoterápiás élménytábor mozgásukban akadályozott gyermekeknek, fiataloknak".

A táborba olyan mozgássérült, 9-18 éves gyermekek jönnek, akik mozgáskorlátozottságuk miatt más táborban nem tudnának részt venni aktív programokban. Itt egyéni lovasterápiával fejlesztik őket (napi 20 perc), valamint személyre szabott, kontrollált mozgásos feladatokat is végeznek. A tábor ideje alatt a gyerekeket bevonják a lovak körüli munkába. Megtanulják, hogyan kell a lovat vezetni, lepucolni, felszerszámozni, fürdetni, legeltetni, etetni. Ez nagyon fontos, hisz a mindennapokban ezek a feladatok nem képezik a hippoterápia részét.

A gyerekeket a 20 perces egyéni hippoterápiás fejlesztés előtt masszőr készíti fel. Aki éppen nem lovagol és nem a masszőrnél van, kreatív foglalkozáson vesz részt.

Délutánonként meghívott vendégek segítségével próbálhatnak ki különböző sportágakat (agility, vizi sport, röplabda/foci, íjászkodás/darts), hogy kedvet kapjanak a mozgáshoz, és hogy kiderüljön, ki milyen típusú sportban tehetséges. A mozgássérült gyerekek számára nem nagyon adódik lehetőség a mindennapi életben, hogy számukra megfelelő körülmények között próbáljanak ki egy-egy sportágat. Ezt igyekszik pótolni ez a tábor, és kedvet csinál a mozgáshoz, ami az egészséges életmód fontos része.

A terápiás programok mellett szabadidős tevékenységek színesítik a hetet: kalandpark, mászóvár, gyógynövény-spirál, rejtvények, akadálypálya, sorverseny.

A táborok célja az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finommotorika fejlesztése.

A szervezők remélik, hogy idén is olyan felejthetetlen élményekkel távoznak a gyerekek a táborokból, mint a korábbi években.

Az MLTSZ munkájáról további információ olvasható a www.lovasterapia.hu weboldalon.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05