Egyedülálló jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer jön létreEurópa-szerte egyedülálló az a jelnyelvi tolmácsszolgáltatási rendszer, amely a júniusban megkötött finanszírozási szerződések jóvoltából jön létre mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
2015. 06. 23. 16:20

Czibere Károly közölte: az Emmi áprilisban írt ki pályázatot térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatások biztosítására. A pályázat elbírálása után 22 nyertessel kötöttek három évre szóló finanszírozási szerződést, ezzel kiszámítható, fenntartható és tervezhető rendszert biztosítanak, amely egyedülálló Európában a szabályozási környezet és a finanszírozás biztonsága tekintetében tette hozzá.

A pályázati kiírás szerint a program 19 megyei és 3 fővárosi, összesen 22 jelnyelvi tolmácsszolgálat támogatását teszi lehetővé Magyarországon a 2015. június 1-jétől 2018. március 31-ig terjedő időszakban. A nyertes szolgálatok listája elérhető a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján, a www.fszk.hu oldalon.

Czibere Károly elmondta: a tolmácsszolgálatok abban segítenek, hogy a különböző szociális és közszolgáltatások igénybevételekor a siketek és nagyothallók előtt álló kommunikációs nehézségeket le lehessen győzni.

A kormány elkötelezett abban, hogy ezen fogyatékossággal élőknek minden támogatást megadjon ahhoz, hogy a hozzáférési esélyeik meglegyenek és ne okozzon számukra problémát a kommunikáció - fűzte hozzá az államtitkár.

Kiemelte, a kormány elkötelezett a finanszírozás folyamatos gyarapítása mellett is: míg 2010-ben 200 millió forintot fordítottak erre, az idén már 390 milliót szánnak rá.

Az államtitkár a további fejlesztési lehetőségekről szólva hangsúlyozta a "kontaktszolgálatok" szerepét, amelyek az érintettek számára ingyenes videotolmácsolást biztosítanak jelnyelvi tolmácsok közreműködésével. A szolgáltatás előnye, hogy a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére nincs szükség, tableten vagy okostelefonon keresztül lehetséges a kommunikáció.

A hagyományos jelnyelvi szolgálatok évente 2-3 ezer embernek tudnak segíteni, ez a szám azonban megtöbbszörözhető lenne a kontaktszolgálatok fejlesztésével - jelezte Czibere Károly.

Az államtitkár beszélt a fogyatékosságügyi tárcaközi bizottság létrehozásáról is, amely közlése szerint rendkívül fontos koordinatív fóruma lesz a fogyatékosügynek az ágazatok közötti egyeztetésben és párbeszédben.

Czibere Károly elmondta: számos ágazat érintett a fogyatékossággal élők életminőségének javításában. Ezek között olyanok is vannak, amelyek az Emmi hatáskörén kívüli területeket képviselnek, ezért döntött úgy a kormány, hogy a szoros együttműködés érdekében egy tárcaközi bizottságot hoz létre.

Hozzátette: a bizottságban elsősorban az áprilisban elfogadott, 11 évre szóló országos fogyatékosságügyi programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztetnek majd.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05