Sorsfordító – kisfilm egy autista fiúról (premier)Ami egy mozgássérült ember számára a kerekesszék, egy vak ember számára a bot, az egy autista embernek az elfogadás. A vele kapcsolatba kerülő emberek tudása, nyitottsága, empátiája. Mi azt valljuk, hogy egy autizmussal élő ember számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom akadálymentes.
2016. 03. 31. 11:08

Időpont: 2016. április 2. 15:00

Helyszín: Premier Kultcafé – Budapest, Üllői út 2-4. (bejárat a Baross utca 1. szám felől is) – a Kálvin tértől 1 perc sétányira

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/805583539548001/

Dicső Dániel rendező kisfilmje, a Sorsfordító egy tizenéves autista fiú sajátos világába és iskolai közösségébe ad betekintést a közönségnek, egy képzelt tükrön át, a kb. 10 perces történet segítségével. A néző felismerheti a köztünk élő autistákra jellemző, a szokásostól eltérő, furcsa gondolkodásmódot, érzékelést, miközben szembesülhet a mássággal élők felé megnyílvánuló sokszor közömbös, de inkább kirekesztő emberi magatartással.

A történet által felismerhetővé válnak azok a gyerekek, akikről ha nem is tudjuk az okát, de naponta tapasztalhatjuk nehezebb boldogulásukat a közösségekben és a világban.

A tükörben az autisták furcsa világa mellett felismerhetjük, megláthatjuk önmagunkat is, a nem megfelelő hozzáállásunkat, de a felismeréssel esélyt adhatunk a változtatásra, hogy a jövőben egy mindannyiunknak megfelelő és értékes emberi tulajdonságokkal teli képet tükrözzön vissza a valóság is.

A kisfilm werkje itt tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=BuH0lEOpOko

Amennyiben támogathatónak tartják a mássággal élők, főként a gyerekek közösségi elfogadásának elősegítését, örömmel fogadjuk, ha megosztják a kisfilm Facebook oldalát:
https://www.facebook.com/sorsforditofilm/


A filmről:

Az ötletgazda egy három gyermeket nevelő családanya, Gömbösné Hideg Viktória, akinek egyik fia, Olivér autista. A család a mindennapok során azt tapasztalta, hogy az átlagemberek többsége nagyon keveset tud a tünetegyüttesről, hiszen az autizmus első ránézésre láthatatlan és érthetetlen a kívülállók számára. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki számára felfoghatóvá és átérezhetővé tegyük az autisztikus viselkedés mögött álló okokat, és kialakulhasson a társadalomban a valódi empátia és elfogadás. Vikihez először egy maroknyi csapat, majd számos erkölcsi és szakmai támogató csatlakozott. Üzenetünket többek között Molnár Piroska, Peller Anna, Szendi Szilvi színművészek, Kiss Tibor, a Quimby frontembere, Csernus Imre pszichiáter, és a NYLON GROUP színházi alkotócsoport társulás is a magukénak vallják, a szakmai szervezetek közül pedig az Autisták Országos Szövetsége állt a kezdeményezésünk mellé. 

Hossz: 10:49
Nyelv: magyar

Szereplők:
Jancsi: GALDA MÁRK
Márk: FRANK ÁDÁM
Kornél: NÉMETH-KENDE BERTALAN
Anya: KÖVES DÓRA
Apa: JEGES KRISZTIÁN
Tanárnő: SOMODY ILDIKÓ

Producer: 
GÖMBÖSNÉ HIDEG VIKTÓRIA, ÓCSAI DOROTTYA - FILMFABRIQ

Koproducer: 
SPARKS KFT., ROMWALTER BÉLA RICHY, ROMWALTER JUDIT

Rendező: DICSŐ DÁNIEL
Operatőr: POLGÁR CSABA
Vágó: GOTTHÁRDI BALÁZS
Zene: DÁNYI KRISZTINA, NAGY GERGELY
Dramaturg: DEÉS ENIKŐ
Sajtó/PR: BÁTAI ZSÓFIA BLANKA

Bővebb információ, sajtó regisztráció és sajtóanyag igénylés: sajto@sorsforditofilm.hu

 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05