Herczegh Anita a Pető András Főiskolára látogatottHerczegh Anita, a köztársasági elnök felesége kedden ellátogatott a budapesti Pető András Főiskolára, ahol az ott folyó oktatási és nevelési munkával ismerkedett.
2016. 04. 16. 08:45

Herczegh Anita az MTI-nek a látogatás után elmondta, régóta tervezte, hogy ellátogat a Pető-intézetbe közvetlen tapasztalatokat szerezni az ott folyó munkáról. Közölte, tapasztalata szerint sokféle, személyre szabott képzést nyújt az intézet fejlettség és életkor szerint. Hozzátette: az ott dolgozó konduktorok rövid idő alatt is eredményesen fejlesztik a gyermekeket a Pető-módszerrel, amely mind nekik, mind szüleiknek sikerélményt ad.

A köztársasági elnök felesége bepillantást nyert a felnőtt konduktori képzésbe, ellátogatott egy integráló és egy korai fejlesztést segítő csoportba, valamint a nemzetközi csoport munkájával is megismerkedett.

Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora az MTI-nek elmondta, az intézmény két új irányba szeretne továbblépni. Az egyik irány a konduktív fejlesztő módszernek a magyarországi és határon túli kiterjesztése lenne. A másik fejlesztési irány a konduktorképzés megújítása lesz, figyelembe véve a szakmai és társadalmi elvárásokat. Ebbe beletartozik a konduktorképzésben a gyakorlóhelyek bővítése, a hallgatók naprakész információval való ellátása az új fejlesztő irányokról, az új műtéti eljárásokról, valamint a teammunka fejlesztése úgy, hogy az eddigi pedagógiai alapelvek nem változnak.

A rektor hozzátette, a 330 fős hallgatói létszámot 500-ra szeretnék bővíteni, ehhez új képzéseket kell kidolgozni.

Kiemelte, a Pető-intézet erős intézmény, szakmailag végiggondolt stratégiával és fejlesztéssel rendelkezik.

Zsebe Andrea elmondta, többszörös a túljelentkezés főiskolai képzésükre, a legfrissebb felvételi adatok szerint 476-an jelentkeztek, a felsőoktatási intézmény 77 hallgatót vehet fel.

A Pető András Főiskola - közismert nevén a Pető-intézet - a központi idegrendszeri sérülés következtében mozgásakadályozottá vált gyermekek és felnőttek fejlesztését végzi az iskola névadójáról elnevezett módszerrel.

A módszer lényege, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új "kapcsolatok" kiépülésének lehetőségével, és ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. Ezért nevezte el Pető András (1893-1967) orvos a módszerét konduktívnak, azaz rávezetésnek.

A budapesti Pető-intézet a világhírű konduktív pedagógia oktatási és kutatási központja, a fogyatékosügy és az esélyegyenlőség nagy múltú intézménye, amely több mint húsz országgal áll szakmai együttműködésben.

A főiskola négyéves, nappali tagozatos, államilag támogatott konduktor alapképzésén a hallgatók elsajátítják a komplex fejlesztő tevékenységet, és tanító, valamint óvodapedagógus specializációt is nyújtanak a hallgatók számára.

Az intézmény 2014. szeptember 1-jével került állami fenntartásba.

Herczegh Anita látogatása végén egy a gyerekek által készített rajzot kapott ajándékba.

Forrás: MTI

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05