Kitüntették Könczei GyörgyötJustitia Regnorum FudamentumKönczei György professzornak, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar egyetemi tanárának az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009. június 30-án a Justitia Regnorum Fundamentum díjat adományozta a fogyatékos emberek méltóságának, alkotmányos jogainak érvényesülése érdekében kifejtett munkásságáért.
2009. 07. 25. 12:20

A díjat az országgyűlési biztosok kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút elismeréseként adományozzák azoknak, akik az emberi és állampolgári jogok, kisebbségi jogok védelme, illetve az információszabadság és az adatvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt értek el, vagy jelentősen hozzájárultak ilyen eredmény eléréséhez.

Könczei György a fogyatékossággal élő emberek helyzetének javításáért, kutatói munkásságért érdemelte ki az elismerést.

Szabó Máté azt mondta, hogy a korábbi időszakhoz képest jelentős eredményeket értek el e területen, s ebben Könczei Györgynek nagy szerepe van. Kiemelte: a díjazott pályáját végigkísérte a fogyatékkal élők problémáinak elemzése. Az elismerést kutatóként is kapja, hiszen Könczei György több mint 180 publikációt jegyez magyar és idegen nyelven.

Az ombudsman szólt arról is, hogy idén a fogyatékossággal élők emberi méltóságának, alkotmányos jogainak érvényesülése érdekében indított projektet. A programban több civil szervezettel együttműködnek, közöttük az autistákkal, Dawn-kóros betegekkel, mozgássérültekkel, az értelmi fogyatékosok egyesületeivel. Várhatóan ősszel jelenik meg az a kiadvány, amely az emberi jogi képzést teszi lehetővé a fogyatékkal élő emberek számára.

Könczei György a díjat megköszönve azt mondta, sok ember munkáját, annak eredményét tükrözi az elismerés.

Úgy vélekedett: "a mi erőnk a tartásban van, abban, hogy szembe merünk menni a legkisebb hétköznapi fasizmussal". A fogyatékos mozgalom ereje másrészt az összetartásban rejlik, hogy tudnak örülni egymás eredményeink - fűzte hozzá.

A 2007-ben alapított díjat az országgyűlési biztosok a kiemelkedő emberi helytállás, szakmai tevékenység elismeréseként adják át azon személynek, aki az emberi és állampolgári jogok, a kisebbségi jogok védelme, az információs szabadság és adatvédelem területén példaértékű eredményt ért el. Minden országgyűlési biztos évente egy-egy díjat adományozhat. A Justitia Regnorum Fundamentum, azaz "Az igazság a birodalom alapja" I. Ferenc magyar király és osztrák császár jelmondata volt.

Az adatvédelmi és a kisebbségi ombudsman az országgyűlési biztosok által alapított Justitia Regnorum Fundamentum díjat saját díjazottaiknak külön már június 17-én átadta. Jóri András Majtényi László egykori adatvédelmi biztost, Kállai Ernő pedig Varró Szilvia újságírót részesítette az ombudsmani elismerésben.

Forrás: www.jogiforum.hu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05