Tanulunk a kutyával! – Állatasszisztált terápia az ELTE Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben
Rosta Katalin
Szólj hozzá!

A 2010-ben bevezetett állatasszisztált terápia alkalmazásának bemutatása, a terápia hatásának összefoglalása az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményében.


Gyógypedagógiai Szemle – éves összefoglaló (2015)
Pál Dániel LeventeRosta Katalin
Szólj hozzá!

Alább olvasható a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének készített összefoglaló, mely részletesen és statisztikai adatokkal megerősítve bemutatja a lap 2014-es évének történéseit, a laparculat bővülését, az olvasószám alakulását és összetételét, illetve röviden kitér a jövőre, a tervekre is.


Gyógypedagógiai Szemle – éves összefoglaló (2014)
Pál Dániel LeventeRosta Katalin
Szólj hozzá!

Alább olvasható a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének készített összefoglaló, mely részletesen és statisztikai adatokkal megerősítve bemutatja a lap 2014-es évének történéseit, a laparculat bővülését, az olvasószám alakulását és összetételét, illetve röviden kitér a jövőre, a tervekre is.


30 éve a hallássérült gyermekekért

Szólj hozzá!

Szerdahelyiné Fehér Zsuzsanna szurdopedagógust – a gyerekeknek és szüleiknek csak Zsuzsi néni – sokan ismerik. Vagy a Cinkotai úti iskolából vagy az EduKidből. Derűs lényével, mosolyával elvarázsolja a gyerekeket. Óráin szinte észre sem venni, hogy éppen hallás- vagy beszédfejlesztés zajlik. Mindenkihez van egy-két kedves szava, ő az a pedagógus, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját, árad belőle a hivatása iránti elkötelezettség és a gyermekek felé irányuló szeretet.


Gyógypedagógiai hasznossággal bíró cikkek a Fizioterápia szakfolyóiratban

Szólj hozzá!

Szakcikkek olvasása közben találkoztam a Fizioterápia folyóiratban (a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága lapja) két olyan publikációval, amelyek véleményem szerint hasznosak a gyógypedagógia területén is. Dóla Tímea és Fehérné Kiss Anna szerzők két szorosan egymáshoz kapcsolódó és tartalmilag is összefüggő cikkben foglalták össze a cerebral paresis (CP) mozgáskezelését. (Benczúr Miklósné cikke)


Gyógypedagógiai Szemle – éves összefoglaló (2013)
Pál Dániel LeventeRosta Katalin
Szólj hozzá!

Alább olvasható a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének készített összefoglaló, mely részletesen és statisztikai adatokkal megerősítve bemutatja a lap 2013-as évének történéseit, a laparculat bővülését, az olvasószám alakulását és összetételét, illetve röviden kitér a jövőre, a tervekre is.


A Magyar Tudomány Ünnepe

Szólj hozzá!

Évek óta hagyomány a Bárczi Karon, hogy a Magyar Tudomány Ünnepét egész napos tudományos konferenciával köszöntjük. A 2012-es évben a konferenciát a Hallássérültek Pedagógiája Tanszék rendezte, azzal a szándékkal, hogy a színvonalas szakmai program mellett egy születésnapi évfordulót is megünnepelhessünk. Baranyi Ildikó és dr. Perlusz Andrea (Hallássérültek Pedagógiája Tanszék) cikke.


Gyógypedagógiai Szemle – éves összefoglaló (2012)
Rosta KatalinPál Dániel Levente
Szólj hozzá!

Alább olvasható a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének készített összefoglaló, mely részletesen és statisztikai adatokkal megerősítve bemutatja a lap 2012-es évének történéseit, a laparculat bővülését, az olvasószám alakulását és összetételét, illetve röviden kitér a jövőre, a tervekre is.


Mikor lesz sztenderdizált diagnosztika Magyarországon?
Ónodi Csilla
Szólj hozzá!

GEKKOA tanulási zavar korunk népbetegsége. Gyakoriságát hazai és nemzetközi statisztikák 15-30% közé teszik. Gyógypedagógusnak aligha kell ecsetelni a szűrés jelentőségét a tanulási zavar arányának csökkentésében. Ugyanakkor példátlan, hogy ekkora gyermekpopulációt érintő, ilyen súlyos probléma szűrésében Magyarország nem alkalmaz sztenderdizált vizsgálóeljárást.


Törvényesség, finanszírozás és bírói ítéletek a korai fejlesztésben
Bicsákné Némethy Terézia
Szólj hozzá!

Régi olvasója vagyok a Gyógypedagógiai Szemlének és más, a gyógypedagógiával kapcsolatos szaklapoknak, de nem emlékszem olyan cikkre, amelyben bírói ítéletekről esett volna szó. Most kénytelen vagyok megtörni a hagyományt, hiszen a rendszer működésének olyan anomáliái tűnnek elő ezekből az ügyekből, melyek már csaknem az abszurd birodalmába tartoznak. Szívesen nézném én is ezeknek a vicces oldalát, de itt a pedagógiai szakszolgálatok közül kettőnek is végveszélybe került a finanszírozása és ezért a működése is. (A szerző nemrég elhunyt egy tragikus közúti balesetben, alább utolsó, szerkesztőségünkbe eljuttatott tanulmányát adjuk közzé.)


In Memoriam Wolf Wolfensberger (1934-2011)
Dr. Tóth Gábor
Szólj hozzá!

Wolf WolfensbergerEz a megemlékezés (in memoriam) az első, amit valaha is írtam és talán egy kicsit rendhagyó formátumú. Kérem a kedves olvasót, hogy ezt majd nézze el nekem a körülmények ismeretében.


Hogyan taníthatnánk sikeresebben csoport munkával az általános iskolában?

Szólj hozzá!

 


Korai fejlesztés Magyarországon és Új-Zélandon
Bordás Gergő
Szólj hozzá!

korai fejlesztésA magyar korai fejlesztés helyzetét nem rossz ötlet összehasonlítani ezzel a csendes-óceáni szigetországéval, kétezer kilométerre dél-nyugatra Ausztrália partjaitól, amely māori nyelven az Aoterroa nevet viseli, gyakori fordításban a Hosszú Fehér Felhő Földje. Bordás Gergő tanulmánya. (A tanulmány szakmai oldalról bekapcsolódik egy változatos médiumokon folyó szakmai és nem szakmai vitába. Válaszoknak, véleményeknek, vitának helyt adunk - kommentben vagy önálló írásként.)


Szociális kompetencia és tanulási sikeresség a gyakori zavarokat mutató tanulók esetében

Szólj hozzá!

A szociális kompetencia – a sikeres szociális adaptációhoz szükséges készségek és viselkedési formák – nélkülözhetetlenek a sikeres tanulmányi előmenetelhez. Bár a pedagógusok mindezzel tisztában vannak, mégis energiáikat a tanítás során a tanulmányi célokra összpontosítják, és kevés figyelmet fordítanak a szociális kompetencia rendszerezett és direkt módon történő oktatására. A jelen cikk néhány olyan vizsgálati eljárást és a gyakorlat által is igazolt stratégiát tekint át, amelyeket a szociális kompetencia oktatására dolgoztak ki. (A tanulmány angol nyelvű!)

1 | 2
Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05