Magyar virtus Japánban
Mátrai Titanilla
"Ez az utunk a szó legszebb értelmében vett vándorcirkusz. Tegnap Tokióból utaztunk Nagojába, ott este koncert, ma délben vissza Tokióba, este itt újabb koncert. Holnap pedig megyünk tovább Kiotóba" – mondja Kovács Géza a zenekar japán turnéjának egyik állomásán, Tokióban. 
Szólj hozzá!
|

Megújul a prae.hu
Ókovács Szilveszter zenekritika-kötete
Oscar-díj elárverezéséért perel az amerikai filmakadémia
Győrben lép fel Tom Jones
A JAK debreceni programjai júliusban
Együttműködik a levéltár és a Veritas Intézet
Földrészek között a Tabán Kinotékában
Papír, de mégsem, kalap, de mégsem: nyáresti hajdíszek a Masamodtól

A zongora és az orgona esete
Szlávik Dóra
Mozart Figaro házassága nyitánya jó színvonalt sejtetett az estre. Aztán jött egy kevésbé izgalmas, ám annál hosszabb zongoraverseny, majd a 93 éves Menahem Pressler ráadás zongorajátéka, ez egészen egyszerűen lenyűgöző volt, végül Saint-Saens egyik szimfóniája koronázta meg ezt a majdnem tökéletes estet.
Szólj hozzá!
|

A színház nyelve nemzetközi
Jónás Ági
A drámairodalom 450 éve született mesterének, William Shakespeare-nek egyik legismertebb művét, a Szentivánéji álom című vígjátékot állítja színpadra a grúz rendező, David Doiashvili. A Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös bemutatója korunkhoz illeszkedő, meglepetésekben bővelkedő produkcióval hívja álomszerű utazásra a közönséget július 3-án a gyulai Shakespeare Fesztiválon. 
Szólj hozzá!
|

Sikerült egymásra találnunk
Jónás Ági
Rendhagyó keleti-magyar koprodukcióval zárta szezonját a Fonó Budai Zeneház június 18-án. A világhírű taikoművész, Leonard Eto és a magyar Bazseva zenekar egyedülálló zenei utazást kínált az improvizatív zene kedvelői számára. A japán dobvirtuóz ritmusaival és sajátos előadói stílusával eddig 35 ország szívébe lopta be magát, zenélt már - többek között - Bob Dylannel és Bon Jovival, számos Hollywoodi filmhez (Oroszlánkirály, A préda) komponált zenét, ráadásul a japán kulturális nagykövet címet is magáénak tudhatja.
Szólj hozzá!
|

A futurista univerzum átfogó bemutatása
Kocsis Katica
A New York-i Guggenheim spirálisan emelkedő központi teréből evidensen adódik a kronologikus kiállítások logikája, ami lényegesen leegyszerűsíti a kurátor dolgát az olasz futurizmust bemutató tárlat esetében is, hiszen "csupán" a hangsúlyokat kellett jól eltalálnia. A kiállítás rendezője jelen esetben ezeket a csomópontokat igazán nagyszerűen jelöli ki az idővonalon, ráadásul nemcsak a futurizmus első "korszakára" koncentrálja a figyelmet, így egy szépen konstruált és átfogó tárlatot hoz létre.

Szólj hozzá!
|

Visegrád zsizseg rád! A FISZ július 23. és 27. között tartja nyári táborát
PRAE.HU
Fiatal író, költő, kritikus, irodalmár vagy? Akkor ott a helyed július 23-tól a visegrádi FISZ-táborban!
Szólj hozzá!
|

Az örökifjú Ifjúsági Ház
Hartmann Gergely
A győri Ifjúsági Ház tavaly év végén, negyvenedik születésnapjára lebontásának ígéretét kapta. Nincs pénz, talán parkolóház épülhet a helyi progresszív kultúra "bölcsője" helyén. Azóta is folyamatosan aktív a társadalmi és szakmai felszólalás a Lőrincz József tervezte épület megmaradásáért, mostanában úgy tűnik, talán nem is eredménytelenül. Érdemes alaposabban megnézni, mitől is izgalmas ez az épület, amelyet vagy lebontanak, vagy végül akár műemlék is lehet belőle.
Szólj hozzá!
|

A lehetséges világok legjobbika
Szlávik Dóra
És tényleg ez a címe! Nem tudom, min csodálkoznak, én már egészen hozzászoktam. Daniel Banulescu, a legismertebb kortárs román író előszeretettel ad feltűnő címeket műveinek, elég csak ha az 1993-as Szeretni foglak az ágy végéig című verseskötetét nézzük. A Csókolom a segged azonban nem erotikáról, hanem egy eddig hagyományosan komor, realisztikus színezetben feltüntetett korszakról, a Ceausescu-diktatúráról szól. Kritikám első részét – miután belémivódott Banulescu groteszk humora – a könyv szellemében szeretném megírni, ebben az abszurd, parodisztikus hangvételben.

Szólj hozzá!
|

Az utolsó tragikus triász: Lessing, Schiller, Kleist - 1. rész
Szabó-Székely Ármin
 Kleist: A bosszú (Schroffenstein család) KAaona József Színház, 2003. Rendező: Ascher TamásLessing, Schiller és Kleist jelen vannak a magyar színpadokon, de nem gyakori vendégek. Drámáik mintha félúton helyezkednének el a nagy, heroikus, klasszikus művek és a naturalista-realista forradalom darabjai között. Talán ez ejti zavarba a magyar színházat pedig Shakespeare és Molière után ők is a kortársaink akarnak lenni. Ez a kétrészes összehasonlító tanulmány azt az ívet igyekszik bemutatni, amely a polgári szomorújáték megteremtésétől (Lessing), a kicsiszolásán át (Schiller) az újraértelmezéséig (Kleist) húzódik. Az első rész, a műfaji jellemzők mellett, a három szerző hősnőit mutatja be, a második pedig a szerelem és halál drámai alakzatait hasonlítja össze. 
Szólj hozzá!
|

Nemes cél érdekében
Szlávik Dóra
Ez a koncert más volt, mint a többi. Nem öncélú. Na jó, a többi sem az, de itt az ember úgy hallgatta Bach csodálatos zenéjét, hogy közben tudta: jót cselekszik. Illetve cselekedett, amikor megvette a nem kis összegről – 25 ezer forintról – szóló jegyét.
Szólj hozzá!
|

Kirobbantunk
Pál Marianna
Délután négy óra, a hőmérők 33 fokot mutatnak, az aszfalton 55. Kilőjük magunkat és menetelünk a buszhoz a lányommal. Moziba megyünk, bármilyen képtelennek tűnik is az ötlet a sivatagi Pesten. Régen sokat jártam moziba, legtöbbször pont a Művészbe. A gyerekek születése óta mindig úgy volt, hogy nincs rá időm. Még meg sem mutattam nekik a kedvenc mozim. Most se jöttünk volna, ha Marci nem hív.
Szólj hozzá!
|

Álkérdések helyett tabudöntögetés – mai mesékkel
Gáspár-Singer Anna
A fiktív, kortárs történetek, s mellette a klasszikus mesék sok mindenre jók, az elalvás előtti rituálén túl a kortárs ifjúsági dráma elengedhetetlen eszközei is. A Kerekasztal Társulás Mai mesék címmel májusban megrendezésre kerülő konferenciája, érintve téma- és történetválasztás általános nehézségeit, nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy régi és új mesék feldolgozásával, valamint aktuális problémák kendőzetlen kibeszélésével tabuk, elhallgatások és hazugságok útvesztőiben kalauzolja a résztvevőket. 
Szólj hozzá!
|

Fülekbe való könyvek
Dúll Kata
Fontos, hogy a szakma megmaradhasson szerelemnek, mondja este Berg Judit, és különösen fontos, ha annak gyümölcsei szerelmek gyümölcseihez szólnak, mondom most én, ilyen nehézkesen vezetve fel, hogy a gyerekirodalomról szólt a nyolcadik napunk.

Szólj hozzá!
|

A sokatmondás kényszere
Izsó Zita

Vivian Maier, a halála után teljesen véletlenül felfedezett amerikai fotós életművének napvilágra kerülése óta minden bizonnyal sokan várnak egy olyan filmre, ami megkísérli valamilyen módon feltárni a titokzatos művész életét, személyiségét és motivációit.


Szólj hozzá!
|

Hátraarc – a tengernek
Csepcsányi Éva
A tizenharmadik kerületi Herzen utcában található Tobe Galéria a maga rejtettségében, mégis könnyen megközelíthető helyként ideális terepet biztosít kortárs művészek kiállításainak és szűk körű, hangulatos irodalmi felolvasóesteknek egyaránt. Június 24-én Ricardo Parra "OFFING Nyílt tenger" című kiállítására tematizálva Mesterházy Fruzsina, Haraszti Ágnes és Izsó Zita olvastak fel saját verseket, írásokat.
Szólj hozzá!
|
Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05