Ibero-Amerika hét Pécsett - tizenhatodszor

Lazarillo de Tormes

Iberohét Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legrangosabb Latin-Amerika konferenciáját Pécsett, mely egyre hosszabb, egyre szélesebb életkori csoportokat integrál, egyre nemzetközibb és egyre szélesebb programkínálattal várja az érdeklődőket - immár egy héten át.
2015. 05. 02. 17:57

A Pécsi Tudományegyetem Ibero-Amerika Központja 2015. május 4-8. között XVI. alkalommal szervezi meg a spanyolul-portugálul beszélő világ bemutatását célzó tudományos-kulturális rendezvénysorozatát, az Ibero-Amerika Hetet. A 2000. év májusa óta minden évben megszervezett tudományos és kulturális találkozó elnevezése a spanyol és portugál nyelvet beszélő európai és latin-amerikai országokat jelöli, alapvető célkitűzése a spanyol és portugál nyelvű civilizáció színvonalas programok segítségével történő bemutatása, továbbá Magyarország, Közép-Európa és az ibero-amerikai világ oktatási és kulturális kapcsolatainak, együttműködéseinek elősegítése.


A 2015. május 4-8 között megszervezett nemzetközi kollokvium ezúttal a "1815-2015: 200 años de cambios y transformaciones en Europa y América Latina ("1815-2015: 200 évnyi változás és átalakulás Európában és Latin-Amerikában") címet viseli.


Mennyiben más ez a rendezvény, mint az eddigiek? A hazai kutatói oldalról észrevehető, hogy sok "törzsvendég" ezúttal inkább moderál, mint előad (Harsányi Iván, a szervező Tony Lilón, vagy Szilágyi Ágnes Judit), és távol maradnak olyan nagyágyúk is, mint Anderle Ádám vagy Csikós Zsuzsanna, hogy az ELTE hispanistáiról ne is beszéljünk. Helyettük ugyanakkor minden eddiginél erősebbnek és rangosabbnak tűnik a nemzetközi jelenlét: nemcsak a közép-európai térségből (a varsói, prágai, zágrábi, ljubljanai és temesvári egyetemekről), hanem Mexikóból (ahonnan tavaly kiváló előadók jöttek), az Egyesült Államokból, Németországból és Spanyolországból (Cádizból) jönnek majd előadók. A témák heterogénebbek nem is lehetnének: a bázist adó történelem és irodalom mellett a korábbiaktól eltérően egészen sok előadás szól majd például nyelvészetről.  

 

Névleg először, gyakorlatban hatodszor kerül sor a Nemzetközi Nyári Egyetemre (a már 5 alkalommal megrendezett Hallgatói Fórum jogutódjaként), mely az "Iberoamérica en las relaciones internacionales, siglos XIX-XXI." címet viseli, melynek részletes programját a Camoes Intézet honlapja közli, s ahol a hagyományokhoz híven Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Szlovéniából, Szerbiából, Romániából, Bulgáriából és magyar egyetemekről várnak vendégeket. 

Szintén megrendezésre kerül a 4. Amerikanista Doktoranduszok Országos és Nemzetközi Találkozója is (2015. május 7.), mely a 3 évvel ezelőtt indult kezdeményezést kívánja folytatni, s a fiatal kutatók kutatási eredményeinek bemutatását teszi lehetővé tudományos nemzetközi konferencia keretében. 

Idén először, a rendezvény egy nap erejéig - együttműködve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel - bemutatkozik Budapesten is, mivel a konferencia, s a nyári egyetem utolsó napja (május 8. péntek) a PPKE budapesti kampuszán kerül megrendezésre.

 

A hagyományoknak megfelelően a 2015. májusi konferencia előadásait a PTE Ibero-Amerika Központja által gondozott Iberoamericana Quinqeecclesiensis sorozat 13. spanyol és portugál nyelvű kötetében jelenik majd meg. A sorozat kötetei pdf formátumban elérhetőek itt, a legújabb, 11-12-es kötetek pedig itt.
 

IberohétA szimpózium mellett számos program lesz még:  egy Cortázar-kiállítás a Tudásközpontban (május 4. hétfőtől, Facebook-event itt), egy, a bikaviadalok világát bemutató kiállítás, mely Villota műveiből áll (Gestos Taurinos, május 6. szerdától a Pécsi Galériában). Továbbá Sofia Pirok SuspiroS című flamenco estjét, s Charlie Mancini portugál művész előadását (némafilmek zongorakísérettel) tekinthetik meg az érdeklődők. Május 6-án a programot capoeira bemutató, valamint a Club Cubano salsaiskola színesíti.

 

Idén, a Pécsi Tudományegyetem és a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány együttműködésének eredményeként új elem lesz a São Pauloi Egyetemen létrejövő magyar, mint idegen nyelv-oktatási program bemutatása online előadás formájában, a brazil képzőhelyről bejelentkezve.

 

Tavaly rendezték meg először a Pécsi Brazil Diáktalálkozót, most jön a második felvonás. A Pécsen tanuló brazil, valamint ecuadori diákok is ezen a napon tartják meg országprezentációjukat.

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05