Spanyolos-portugálos programok garmadája az Ördögkatlan Fesztiválon

Lazarillo de Tormes

ibero A Casa Iberoamericana kezdeményezés eredménye, hogy a minőségi hispán és luzofón kultúrát szolgáltató pécsi művészek, intézmények és előadók idén önálló programkínálattal jelenhetnek meg a 8. Ördögkatlan Fesztiválon, Nagyharsányban. Az I. Aralica Ibero Hacienda szervezői munkáját – a pécsi civilekkel és a terület szereplőivel együttműködve – a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság vezeti.
 
2015. 07. 29. 12:35

Pécsett évtizedek óta jelen van a spanyol s a portugál nyelv és kultúra a közoktatásban, s az egyetemen is. Emellett a pécsi polgárok aktívan keresték, s keresik ma is a hispán kultúrkörhöz kapcsolható programokat, előadásokat és gasztroprogramokat. A kezdeményezés – melynek számos előzménye volt eddig is – látható formában kívánja felmutatni erre a keresletre a kínálatot. A láthatóság azért hangsúlyos elem, mivel számos előadás és kiállítás, tánc- és nyelvoktatási program valósult meg Pécsett az elmúlt 25 évben, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy a közönséghez kevésbé jutott el ezek híre, mivel a programok elszigeteltek maradtak.
 
Az újonnan létrejött kulturális startup kezdeményezés saját brendet hívott életre idén tavasszal Casa Iberoamericana névvel. A brend jövőjét tekintve egyben védjegy is, a helyi értékekre épülő minőségi hispán és luzofón kultúra védjegyévé kíván válni Pécsett, illetve később országosan is. A brendet a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság, illetve az általa koordinált konzorcium felügyeli, s ítéli oda azon programoknak, melyek megütik a minőségi elvárások által támasztott feltételeket. A konzorcium tagjai azok a pécsi kötődésű kulturális szereplők, írók, előadóművészek, egyetemi oktatók és civilek, akik számára az ibero-amerikai tér adja a szellemi hátteret munkásságukhoz.

ibero


 
A kultúrkör magyarországi jelenlétére jellemző, hogy túlzó sztereotípiákkal szólítja meg a közönséget, a nem ezekre épülő, valóban eredeti és minőségi kultúra bemutatását célul kitűző programok iránt ugyanakkor alacsony az érdeklődés.
 
A berögzült harsány, a valóságot nem tükröző sztereotípiák elhagyása idő- és energiaigényes feladatot jelent a kulturális és tudományos tér szereplőinek. Ennek egyik látványos, működő eleme az olyan rangos, kulturális eseményeken történő megjelenés, mint a tömegeket vonzó Ördögkatlan Fesztivál. A több napig tartó rendezvényen számos kultúrafogyasztóhoz jut el az üzenet, sokan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a minőségi, valódi irodalom, tánc, zene és gasztronómia sallangmentesen, önmagáért, önmagától is működik, sztereotípiák nélkül.
 
Fontos feladat ugyanakkor a közkedvelt, mindenkiben élő berögződések fájdalommentes feloldása, s eszközként történő felhasználásuk az érdeklődők, valós ismeretekkel nem rendelkezők figyelmének felkeltésekor. A programok alkalmával azonban – a kiállítások megtekintésével, az ételek elfogyasztásával – olyan minőséget, értéket tapasztalnak meg a résztvevők, melyet – a szervezők szándékaival egyezően – máskor is keresni fognak.
 
A fentieknek megfelelően széles, átfogó programcsomagot kínál a kezdeményezés az arra fogékony érdeklődőknek, a hagyományos értelemben vett fesztiválozó korosztályon kívül megszólítva a kisgyermekeket, s a családokat is. Délelőtt gyermekjátékok, gyermekdalok, azulejo-festés várja a legfiatalabbakat, melyet délután családi kvízek, elfoglaltságok váltanak fel. A kiemelt, kultúrafogyasztóknak szánt programokra a késő délutáni, esti sávban kerül sor. A négy nap mindegyike egy-egy földrajzi vagy tematikus területhez kötődik, így lesz Spanyol Udvar, Portugál Kert, Civilek napja, valamint Karibi nap is.
 
A részletes program ide kattintva érhető el.
 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05