Fernando Pessoa és az Orpheu - Száz éves a portugál modernizmus

Lazarillo de Tormes

orpheu1915 márciusában egy negyedéves folyóirat borzolta a kedélyeket Lisszabonban. A botrányosnak kikiáltott Orpheu ma a portugál irodalomtörténet legendája, a modernizmus igazi emblémája - és éppen száz éves. Kedden a folyóiratról és a nyolcvan éve elhunyt Fernando Pessoáról emlékeznek meg, többek közt Kukorelly Endrével, Pál Ferenccel és Mohácsi Árpáddal. 
2015. 11. 30. 11:04

1915 márciusában egy negyedéves folyóirat borzolta a kedélyeket Lisszabonban. A botrányosnak kikiáltott Orpheu ma a portugál irodalomtörténet legendája, a modernizmus igazi emblémája - és éppen száz éves. Kedden a folyóiratról és a nyolcvan éve elhunyt Fernando Pessoáról emlékeznek meg, többek közt Kukorelly Endrével, Pál Ferenccel és Mohácsi Árpáddal.

Mindössze két számot írt meg 1915 első felében a portugál modernizmus mára már legendás (a tízes években inkább botrányos) zászlóshajója, a többek közt Fernando Pessoa és Mário de Sá-Carneiro nevével fémjelzett, Portugáliában és Brazíliában egyaránt megjelenő Orpheu folyóirat, mielőtt financiális és egyéb okok miatt feloszlott. A negyedéves folyóirat harmadik száma csak évtizedek múlva, a nyolcvanas években jelenhetett meg. (A pontos körülményekről magyarul tudósít Pál Ferenc legújabb, "Arcképek a portugál irodalomból" című kötete, melyben Sá-Carneiróval és Pessoával is külön fejezet foglalkozik.)

A Camões Intézet, a lisszaboni Casa Fernando Pessoa és az ELTE BTK Portugál Tanszékének közös szervezésében december 1-én megrendezésre kerül egy, az Orpheu folyóirat létrehozásának századik évfordulóját ünneplő irodalmi est. Az esten megemlékeznek a 80 éve elhunyt Fernando Pessoáról is.
A program a "Mi az Orpheu-ból" című kiállítás megnyitójával kezdődik. António Cardiello irodalmár a lisszaboni Casa Fernando Pessoa jóvoltából érkezik Budapestre, hogy egy előadás keretében megnyissa a kiállítást.

A megnyitót előadások és felolvasások követik, melyeket Portugália magyarországi nagykövetasszonya Maria José Morais Pires beszéde vezet fel. Pál Ferenc professzor úr előadását Pessoáról és az Orpheu-generációról Kukorelly Endre és Mohácsi Árpád költők és műfordítók előadásai követik, melyekben a Pessoa-versek fordításának kérdéseit járják körbe. Azt est lezárásaképpen Rádler Judit színművész olvas fel Pessoa, Sá-Carneiro, Almada Negreiros és Ângelo de Lima verseiből.
Az eseményhez a Facebookon itt lehet csatlakozni.

orpheu

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05