Lesznek-e tüntetések az olimpia alatt? – Egy kérdés – egy válasz Brazíliáról (V. rész)
Pál Zsombor Szabolcs válaszol
Lazarillo de Tormes

Pál Zsombor SzabolcsSzombaton kezdetét vette Dél-Amerika első olimpiája Rio de Janeiróban. "Egy kérdés – egy válasz Brazíliáról" című sorozatunk ötödik, záró részében Pál Zsombor Szabolcstól tudhatjuk meg, lázong-e a nép a játékok alatt úgy, ahogy 2013-ban a Konföderációs Kupa alatt. A továbbiakban pedig hajrá magyarok!
2016. 08. 10. 10:41

Lazarillo: A legutóbbi világesemények, melyeknek Brazília helyt adott (elsősorban a 2013-as Konfölderációs Kupa és a 2014-es labdarúgó világbajnokság) hatalmas tüntetésekkel tették egyértelművé a nemzetközi közvélemény számára, hogy bár a 2000-es évek Brazíliáé voltak, az elmúlt években súlyos problémák vannak az országban. Az utóbbi hónapok nem sokat javítottak a helyzeten, a korábbi, jellemzően kékgalléros, "kórházakat a stadionok helyett"-típusú tüntetéseket pedig felváltották a "fehérgalléros", korrupcióellenes tüntetések. Várható-e, hogy ezek az olimpia alatt is kitartanak? Lehetnek-e majd olimpiaellenes protestálók?

Pál Zsombor Szabolcs: A tüntetések várhatóan ki fognak tartani, hiszen az elmúlt napokban is több ilyen megmozdulásra került sor. Ráadásul a tüntetők sok esetben angol nyelvű transzparenseket használtak, és a hangosbemondóikon angolul beszéltek, amiből világos: fel akarják magukra hívni az országba mind nagyobb számban érkező turisták figyelmét. Ha pedig ez a céljuk, akkor valószínűleg semmi esetre sem hagynák ki azt a ziccert, amit az olimpia jelent.

tüntetések


Másrészről hiba lenne azt gondolni, hogy az országban csak korrupcióellenes tüntetések folynak, hiszen számos, a Munkáspárthoz (vagyis a  tisztségéből elmozdított korábbi elnökasszony, Dilma Rousseff pártjához) köthető szervezet bejelentette: az olimpiai játékok alatt tüntetéssekkel kívánják tudatosítani az emberekben, hogy az elnöknő eltávolítása jogtalan puccs volt. [Dilmát májusban mozdították el egy alkotmányos felelősségre vonási, ún. impeachment-eljárás keretében, mert a vád szerint a 2014-es választások előtt kreatív könyveléssel meghamisította az államháztartás hiányát. Helyét az eljárás lefolytatásáig Michel Temer alelnök vette át. Dilma sorsáról várhatóan napokkal az olimpia zárását követően döntenek majd. – a szerk.] Ha pedig ők tüntetnek, akkor valószínűleg ellentüntetők is akadni fognak.

Pál Zsombor Szabolcs az Eötvös Loránd Tudományegyetem Történelemtudományok Doktori Iskolájának doktorandusza.


A sorozat eddigi részei:
Odaveszhetünk-e az olimpián Zika-vírusban? (Zelei Dávid)
Lesz-e terrorveszély az olimpia alatt? (Vogel Dávid)
Tönkreteszi-e az olimpia Brazília gazdaságát? (Solti Ágnes)
Bárhol kirabolhatnak-e Rióban? (Szeghalmi Zsolt)

 

Ha... Ha? (feb. 2-3.->)
Hülyítődoboz
2015. 02. 02 17:10
Hankiss professzor
Adalbert
2015. 01. 24 09:12
Jó gyakorlat Bemutató
felkarolo
2015. 01. 21 14:05
Ionangyal
Én, ellenem
2015. 01. 20 02:22
Budapest Kupa
Dami
2015. 01. 17 08:05